foto: LETA
Koronavīruss Latvijā: tūristu mītnēm katru dienu jāpaziņo, cik ārzemnieku pie viņiem dzīvo
2020. gada 15. marts, 12:53

Koronavīruss Latvijā: tūristu mītnēm katru dienu jāpaziņo, cik ārzemnieku pie viņiem dzīvo

LETA

Latvijā esošajām tūristu mītnēm katru dienu līdz plkst.12 jāziņo par ārvalstu viesu skaitu, informē Ekonomikas ministrijā.

Ministrijā skaidroja, ka tās mērķis ir apzināt Latvijā esošos tūristus un saprast, kāda varētu būt nepieciešamā rīcība attiecībā uz viņiem.

Katrai tūristu mītnei ir obligāts pienākums katru dienu līdz plkst.12 aizpildīt informāciju par tajā izmitinātajiem ārvalstu tūristiem, norādot, cik tūristi un no kuras valsts ir nakšņojuši tūristu mītnē iepriekšējā naktī. Informācija jāiesniedz tiešsaistes anketā "https://forms.gle/SUZRY8NN5fPjR8pQ7".

Informācijas pieprasījums tūristu mītnēm izplatīts caur nozares asociācijām un Valsts ieņēmumu dienesta EDS sistēmu.

Kā ziņots, valdība sestdien nolēma, ka 17.marta atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17.marta aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, atļauts, atgriezties Latvijā caur minētajām robežšķērsošanas vietām. Tāpat ārzemniekiem atļauts caur tām no Latvijas izceļot.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sestdien žurnālistiem skaidroja, ka pilnībā fiziskai kustībai tiks slēgta Eiropas Savienības (ES) ārējā robeža, bet robeža ar Igauniju un Lietuvu pati par sevi nebūs slēgta, tomēr arī uz tām nevar būt organizētu pārvadājumu. Uz to norādīja arī satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP), vēlreiz paskaidrojot, ka sauszemes robežas ar ES paliek atvērtas, izņemot starptautiskiem pārvadājumiem, vienlaikus cilvēkiem ir jārēķinās, ka arī kaimiņvalstis nosaka dažādus ierobežojumus. Savukārt ārējās robežas tiks slēgtas, vēlreiz uzsvēra ministrs. 

Tai pat laikā Kariņš skaidroja, ka Latvijas valstspiederīgajiem būs brīva iespēja atgriezties Latvijā, savukārt Latvijā esošajiem ārzemniekiem atgriezties dzimtenē. Arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) apliecinājis, ka valstspiederīgajiem un ārzemniekiem ar pastāvīgo dzīvesvietu Latvijā atļauts atgriezties, un ārzemniekiem atļauts izceļot no Latvijas.