foto: LETA
Tūrisma nozare Latvijā zaudējusi vairāk nekā 13 miljonus eiro
Rīgas tūrisma attīstības biroja valdes loceklis, Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.
Tūrisms
2020. gada 12. marts, 18:07

Tūrisma nozare Latvijā zaudējusi vairāk nekā 13 miljonus eiro

Jauns.lv / LETA

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības dēļ patlaban aplēstie tūrisma nozares zaudējumi Latvijā ir vairāk nekā 13 miljoni eiro, pastāstīja Rīgas tūrisma attīstības biroja valdes loceklis, Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.

Viņš norādīja, ka Covid-19 izplatības dēļ prognozes par tūrisma nozari ir ļoti drūmas. 

"Vēl vairāk - pašlaik mēs vēl līdz galam vēl nevaram apzināties sekas, ko Covid-19 pandēmija nodarīs tūrisma nozarei un Latvijas ekonomikai kopumā. Jau pašlaik aplēstie nozares zaudējumi ir vairāk nekā 13 miljoni eiro, kas ietver atceltās viesnīcu un restorānu rezervācijas, kā arī atceltās konferences un seminārus, kuriem bija jānotiek Rīgā," skaidroja Jenzis, piebilstot, ka zaudējumi pieaug pa minūtēm. 

Jenzis uzsvēra, ka finansiāls atbalsts no valsts viennozīmīgi ir nepieciešams. Tūrisma nozare sagaida, ka valdība un atbildīgās ministrijas sadarbībā ar nozares pārstāvjiem izstrādās un pieņems tūrisma nozares ārkārtas situācijai atbilstošu atbalsta plānu, kas ietvers arī finanšu atbalstu, piemēram, vairāku nodokļu samazinājumu, darbinieku subsidēšanu, tāpat bezprocenta aizdevumu izsniegšanu uzņēmumu darbības atjaunošanai. 

Jaunā koronavīrusa sekas - tukšas lielākās Itālijas pilsētas

Itālijas varasiestādēm cenšoties apturēt koronavīrusa krīzi, ceturtdien valstī stājušies spēkā vēl stingrāki ierobežojumi attiecībā uz veikalu un citu uzņēmumu darbību. ...

gallery icon
92

Jenzis atklāja, ka globālie notikumi ir smagi skāruši ne tikai tūrisma nozari bet arī restorānus, kas "vēl pirms Covid-19 pandēmijas regulāri cieta finanšu zaudējumus nesamērīgā nodokļu sloga dēļ. Viņš atzīmēja, ka pašlaik tiek atceltas ne tikai tuvāko nedēļu, bet arī mēnešu rezervācijas, kas "vēl nopietnāk iedragās restorānu ienākumus". 

"Tāpēc Restorānu biedrība jau pašlaik nopietni strādā, lai valsts līmenī tiktu izstrādāts un valdībā apstiprināts nozares atbalsta pasākumu plāns," viņš sacīja.

Vienlaikus viņš piebilda, ka restorāni vēl nav saskārušies ar ēdienu piegādes problēmām, taču, ņemot vērā tikko plaši noteiktos preču un cilvēku kustības ierobežojumus, tas esot tikai laika jautājums, kad noteikti šādas problēmas skars arī Latvijas restorānu nozari. Savukārt dezinfekcijas līdzekļi esot beigušies.  

Tāpat viņš izcēla, ka Latvijas restorānu īpašnieki ir sociāli atbildīgi un rūpējas par sabiedrības veselību, tāpēc nepārtraukti seko līdzi atbildīgo valsts institūciju paziņojumiem, ir gatavi rīkoties saskaņā ar to sniegtajiem ieteikumiem. Pašlaik pasākumi līdz 100 cilvēkiem netiek atcelti, bet par tālāko tiks lemts, ņemot vērā aktuālo situāciju valstī, sacīja Jenzis.

Jautāts, vai Covid-19 izplatība atsauksies uz viesmīlības industrijas ģenerālvienošanos ar Finanšu ministriju, Jenzis norādīja, ka pašlaik par to ir pāragri spriest, bet nozares atbalsta pasākumu plānā par šo jautājumu tiks diskutēts. 

Kā ziņots, Covid-19 izplatības ietekmē tūrisma nozarē vērojams kritums jau par 90%, atsaucoties uz nozares pārstāvju ziņoto, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV). "Pirms divām nedēļām runa bija par 30% kritumu, šodien nozare runā par 90% kritumu," sacīja ministrs, norādot, ka vīrusa izplatības ietekmē tiek atcelti braucieni un citas rezervācijas. 

Itālija karantīnas ēnā: skaistās Venēcijas tukšās ielas

gallery icon
29

Kā atgādināja ministrs, tūrisms veido 4% no iekšzemes kopprodukta. Tādēļ Ekonomikas ministrija kopā ar Finanšu ministriju strādā pie atbalsta risinājumiem, ko piedāvāt izskatīt valdībā. Piemēram, iecerēts noteikt nepieciešamo regulējumu, lai tūrisma nozares uzņēmēji varētu vērsties VID un lūgt tā dēvētās nodokļu nomaksas brīvdienas.