foto: AP/Scanpix
Uzņēmums Japānā ievieš 4 darba dienu nedēļu, un rezultāti pārsteidz
2019. gada 4. novembris, 10:56

Uzņēmums Japānā ievieš 4 darba dienu nedēļu, un rezultāti pārsteidz

Jauns.lv

Starptautiskā datortehnoloģiju kompānija "Microsoft" Japānā nolēma vienu vasaras mēnesi izmēģināt 4 darba dienu nedēļu, piektdienas pasludinot par brīvdienām, un rezultāti pēc eksperimenta bija ļoti pozitīvi - darba produktivitāte uzlabojās teju par 40%.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Darba reformas projektā "Darba-dzīves izvēles vasaras izaicinājums 2019" piedalījās 2 300 uzņēmuma darbinieki. Mēnešalga, neskatoties uz samazināto darba dienu skaitu, palika nemainīga.

Projekta rezultāti liecināja, ka darba produktivitāte bija uzlabojusies par 39,9%. Tāpat darbinieki šī mēneša laikā ņēmuši par 25,4% mazāk brīvu dienu, savukārt par 23,1% ietaupītā elektrība uzņēmumam samazināja biroja uzturēšanas izdevumus.

Kā viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc uzlabojušies darba rezultāti, tiek minēts izmainītais sapulču grafiks. Tā kā 5 dienu darbs nu bija jāpaveic 4 dienās, vairākas sapulces tika atceltas, saīsinātas, vai arī aizvadītas tiešsaistē.

Projekta beigās 92,1% darbinieku atzina, ka viņiem 4 darba dienu nedēļa patikusi.

Pateicoties lieliskajiem rezultātiem, "Microsoft" Japānā plāno šo projektu atkārtot arī nākamajā vasarā un, iespējams, arī citos gada laikos.