foto: unsplash.com
Trešajā ceturksnī Latvijā reģistrētas 202 493 apdraudētas unikālās IP adreses
Auto un tehnoloģijas
2019. gada 3. novembris, 13:58

Trešajā ceturksnī Latvijā reģistrētas 202 493 apdraudētas unikālās IP adreses

Jauns.lv / LETA

Latvijā šogad trešajā ceturksnī reģistrētas 202 493 kādam kibertelpas apdraudējumam pakļautas unikālās IP adreses, kas ir par 8824 adresēm vairāk nekā pērn trešajā ceturksnī, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika.

Apkopotie dati liecina, ka unikālajām IP adresēm visbiežāk reģistrētas konfigurācijas nepilnības - 118 687 gadījumi, tam seko citi reģistrētie gadījumi - 63 567, ļaundabīgais kods - 15 941, ielaušanās mēģinājumi - 1827, informācijas vākšana - 1158, bet neviens gadījums nav reģistrēts informācijas drošībai.

Savukārt visbiežāk ļaunatūras izplatībā reģistrēta "Botnet" ļaundabīgā koda grupa, kurai reģistrēti 10 174 gadījumi, bet 2528 bija "Mirai" un  2048 gadījumi bija "Conficker" ļaundabīgā koda grupa.

Lai sniegtu pilnvērtīgāku Latvijas kibertelpas pārskatu un nodrošinātu datu starptautisku salīdzināmību, no 2017.gada 1.janvāra incidentu uzskaitei "Cert.lv" izmanto starptautiski lietotu incidentu taksonomiju. Statistikā visi reģistrētie un apstrādātie incidenti tiek uzskaitīti vienkopus, sadalot tos pa apdraudējumu veidiem, piemēram, ļaunatūra, ielaušanās, krāpšana, kā arī pa infekciju, piemēram, "Conficker", "Zeus", "Mirai", un ievainojamību, piemēram, "Opendns", "Openrdp" tipiem.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Tēmas