foto: Unsplash
Latvijā 22% līdzbraucēju mudina autovadītāju nolikt mobilo telefonu brauciena laikā
Visbiežāk par mobilo telefonu lietošanu pie stūres autovadītājiem aizrāda gados jauni cilvēki.
Auto un tehnoloģijas
2019. gada 21. septembris, 15:02

Latvijā 22% līdzbraucēju mudina autovadītāju nolikt mobilo telefonu brauciena laikā

LETA

Latvijā 22% aptaujāto iedzīvotāju, kas bieži vien ir līdzbraucēji automašīnās, mudina šoferi nolikt mobilo telefonu brauciena laikā, liecina mobilo sakaru operatora "Bite Latvija" un pētījumu kompānijas "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Aptaujas dati atklāj, ka 29% līdzbraucēju nepievērš uzmanību tam, vai šoferis izmanto mobilo tālruni auto vadīšanas laikā, jo paļaujas, ka viņš zina, ko dara, savukārt 25% pasažieru piedāvā autovadītājiem palīdzību mobilā telefona izmantošanā, vadot auto, piemēram, lai uzrakstītu ziņu vai piezvanītu un izliktu skaļruni, ievadītu galamērķi mobilajā lietotnē "Waze".

Pēc aptaujas datiem, visbiežāk par mobilo telefonu lietošanu pie stūres autovadītājiem aizrāda gados jauni cilvēki, vecumā no 18 līdz 29 gadiem, tostarp 40% šī vecuma pārstāvju piedāvā šoferiem palīdzību mobilā telefona lietošanā auto vadīšanas laikā.

Aptaujā noskaidrots, ka 17% respondentu aizrāda šoferim par mobilā telefona izmantošanu, esot pie stūres, bet neko nedara, lai to novērstu, bet 2% aptaujāto "palīdz" šoferim vadīt automašīnu, brīdinot par sarkano gaismu luksoforā, palīdzot pārslēgt ātrumus.

"Bite Latvija" sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Una Ahuna-Ozola atzīmēja, ka mobilo telefonu lietošana auto vadīšanas laikā nav pieļaujama, taču ārkārtas situācijām tehnoloģiju ražotāji cenšas izstrādāt drošus un pieļaujamus risinājumus, piemēram, brīvroku sistēmas, mobilās lietotnes, kas atskaņo ienākošās ziņas vai bloķē konkrētās mobilā telefona aktivitātes, navigācijas sistēmas, kas projicē maršrutu uz vējstikla.

"Tajā pašā laikā jāatceras, ka robeža starp ārkārtas reizēm, kad nepieciešama mobilā telefona izmantošana pie stūres, un šīs ierīces lietošanu ikdienas nepieciešamībām, ir ļoti trausla. Tāpēc autovadītājos ir jāveicina paradums tehnoloģijas primāri izmantot pirms auto vadīšanas uzsākšanas un pēc tās, nevis braukšanas laikā," viņa uzsvēra.

Aptauja veikta 2019.gada augustā, tajā piedaloties 1011 respondentiem ekonomiski aktīvajā vecumā no visas Latvijas.