foto: unsplash.com
Noteiks stingrākas prasības hroma izmantošanai rotaļlietās
Ilustratīvs foto.
2019. gada 3. septembris, 14:16

Noteiks stingrākas prasības hroma izmantošanai rotaļlietās

Jauns.lv / LETA

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) rosinātos grozījumus rotaļlietu drošuma noteikumos, kas paredz noteikt stingrākas izvirzāmās drošuma prasības hroma izmantošanai rotaļlietu ražošanā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdz ar to rotaļlietās pieļaujamā hroma robežvērtība no spēkā esošajiem 0,2 miligramiem uz kilogramu (mg/kg) tiek pazemināta līdz 0,053 mg/kg, kas nodrošinās augstāku bērnu aizsardzību pret riskiem, ko rada šīs ķīmiskās vielas klātbūtne rotaļlietās. 

Jaunās prasības stāsies spēkā šā gada 18.novembrī. Vienlaikus EM atgādināja, ka iepriekš tika veikti grozījumi Eiropas Savienības (ES) rotaļlietu drošuma direktīvā, samazinot iepriekš noteikto limitu rotaļlietās izmantojamam hromam. 

Eiropas Komisijas (EK) Veselības un vides apdraudējuma zinātniskā komiteja (SCHER) 2015.gadā novērtēja hroma daudzuma nozīmi mutes vēža izraisīšanā, atzīstot to par ķīmisku vielu, kas paaugstinātā daudzumā var kaitēt bērna veselībai. 

Līdz ar to EK izveidotās Rotaļlietu drošuma ekspertu grupas apakšgrupa "Ķīmiskās vielas" 2016.gada oktobrī ieteica direktīvā pazemināt hroma robežvērtību no spēkā esošajiem 0,2 mg/kg līdz 0,053 mg/kg.