foto: Evija Trifanova/LETA
Cūkgaļas cena sasniegusi tādu līmeni, ka cūkkopji uz dzīvi var raudzīties cerīgi
Cūkgaļa.
Bizness un ekonomika
2019. gada 11. augusts, 15:18

Cūkgaļas cena sasniegusi tādu līmeni, ka cūkkopji uz dzīvi var raudzīties cerīgi

Jauns.lv / LETA

Cūkgaļas cena Latvijā beidzot sasniegusi tādu līmeni, ka cūkkopji uz dzīvi var raudzīties cerīgi, pastāstīja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas (LCAA) vadītāja Dzintra Lejniece.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa sacīja, ka cūkgaļas cenai pēdējās divas nedēļas ir augšupejoša tendence, un tieši šonedēļ tā pakāpusies ievērojami - par septiņiem centiem kilogramā, kā arī par pieciem centiem uz kilogramu vidēji dzīvsvarā. "Neviens nezina, cik ilgi cena būs šāda, bet šobrīd var nedaudz nopelnīt," sacīja Lejniece, apstiprinot, ka tādējādi Latvijas cūkkopjiem ir cerīgāks skats uz dzīvi.

Lejniece skaidroja, ja aizpagājušajā nedēļā cūkgaļas cena Latvijā bija neraksturīgi zema, pat par desmit centiem zemāka nekā pārējā Eiropā, sasniedzot maksimums 1,18-1,26 eiro dzīvsvarā, bet tagad tā pakāpusies līdz 1,30 -1,31 eiro kilogramā. "Tirgus ir dzīvs, tiklīdz kaut kas "nošūpojas", tā vai nu kāpj vai krīt. Kaut kur veidojās cūkgaļas iztrūkums un cena vietējā tirgū pakāpās," viņa sprieda.

Pēc LCAA vadītājas teiktā, globāli joprojām cūkgaļas cenas ietekmē pieprasījums pēc tās Ķīnas tirgū, kur ļoti daudz patērē cūkgaļu, kā arī Āfrikas cūku mēra izplatība.

Pozitīvi, pēc viņas teiktā, no nozares skatupunkta vērtējams arī tas, ka graudu cenas ir samazinājušās salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. "Graudiem nav vairs cena 200 eiro tonnā, 150-160 eiro tonnā ir cena, par kādu Latvijas cūkkopji vienojas ar graudu pārdevējiem," viņa teica, piebilstot, ka patlaban nozarei ir iespēja strādāt virs pašizmaksas.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta pēdējiem jaunākajiem datiem cūkgaļas cena Latvijā šā gada maijā ir pieaugusi par 10,5% salīdzinājumā ar šā gada aprīli, un tā bija vidēji par 33,1% augstāka nekā 2018.gada maijā. Vienlaikus Eiropas Savienībā (ES) cūkgaļas vidējā cena maijā bija par 3,8% augstāka nekā šā gada aprīlī.

LCAA mērķis ir labvēlīgas ekonomiskās un politiskās vides izveidošana cūkkopības nozares attīstībai Latvijā, ievērojot starptautiskās integrācijas aspektus. Tās uzdevumi ir pārstāvēt cūku audzētāju intereses valsts institūcijās un organizācijās, kā arī nevalstiskajās organizācijās un ārvalstīs un veidot un attīstīt kautuvju un pārstrādes jaudu, panākot maksimāli iespējamo ietekmi tās pārvaldē.