foto: AFP/Scanpix
Dienvidkoreja izslēgs Japānu no uzticamo tirdzniecības partneru saraksta
Cilvēki Tokijas ielās.
Bizness un ekonomika
2019. gada 2. augusts, 11:23

Dienvidkoreja izslēgs Japānu no uzticamo tirdzniecības partneru saraksta

Jauns.lv / LETA

Dienvidkoreja izslēgs Japānu no uzticamo tirdzniecības partneru saraksta, piektdien paziņoja valsts Finanšu ministrija neilgi pēc tam, kad līdzīgu lēmumu bija pieņēmusi Tokija.

"Japānas valdības lēmums būtiski iedragā uzticības un sadarbības attiecības, ko abas valstis laika gaitā izveidojušas," norāda ministrija.

Tokijas valdība piektdien nolēma anulēt Dienvidkorejas labvēlīgā eksporta partnera statusu, izraisot Seulas neapmierinātību.

Diplomātisko nesaskaņu pamatā starp abām valstīm ir kompensācijas, ko pieprasījusi Seula par dienvidkorejiešiem, kuri Otrā pasaules kara laikā bija spiesti strādāt Japānas uzņēmumu labā.

Japāna gan uzsver, ka tās piektdien pieņemtais lēmums saistīts ar nacionālo drošību.

Tikmēr Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins Japānas lēmumu nodēvējis par neapdomīgu un uzsvēris, ka tas var negatīvi ietekmēt piegāžu tīklus pasaulē.

"Mēs turpināsim censties šo situāciju atrisināt diplomātiskā ceļā. Taču mēs arī izslēgsim Japānu no mūsu uzticamo tirdzniecības partneru saraksta un īstenosim procesu, lai stiprinātu mūsu eksporta kontroli," skaidro prezidents.