Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Rīgā nākamnedēļ notiks lielo datu un mākslīgā intelekta samits
foto: AFP/Scanpix
Ilustratīvs foto.

Rīgā nākamnedēļ notiks lielo datu un mākslīgā intelekta samits

Jauns.lv / LETA

Valodu tehnoloģiju uzņēmums "Tilde" 26.-28.jūnijā Rīgā rīkos lielo datu privātās un publiskās partnerības samitu "BDV PPP Summit", informēja samita pārstāve Annija Spēka.

Viņa norādīja, ka samitā piedalīsies apmēram 200 lielo datu un mākslīgā intelekta ekspertu un Eiropas Savienības (ES) politikas veidotāju. Samita mērķis ir apzināt lielo datu un mākslīgā intelekta jomas, kurās Eiropa var kļūt par globālu līderi, un veidot publisko un privāto partnerību šīs līderības nodrošināšanai.

Spēka atzīmēja, ka samitā piedalīsies Eiropas vadošie industrijas un akadēmiskā sektora pārstāvji, lai veicinātu starpnozaru sadarbību un veidotu stratēģiju Eiropas līderībai lielo datu un mākslīgā intelekta jomās. Samitā aicināti piedalīties arī Latvijas informācijas tehnoloģiju speciālisti, lai veidotu jaunus kontaktus, iesaistītos sadarbības programmās un uzzinātu par nākotnes atbalsta iespējām.

Pēc Spēkas sacītā, samitā apspriedīs, kā izveidot plašu Eiropas mēroga sadarbību mākslīgā intelekta jomā starp lieliem un maziem uzņēmumiem, jaunuzņēmumiem, pētniecības centriem un izglītības iestādēm. Šo publisko un privāto partnerību iniciējusi Eiropas Lielo datu asociācija, Robotikas tehnoloģiju asociācija un Eiropas Komisija (EK).

Pēc viņas teiktā, EK pārstāvji kopā ar publiskā un privātā sektora pārstāvjiem pasākumā izvērtēs līdz šim sasniegto, izvirzīs Eiropas ambīcijas nākamajai desmitgadei, kā arī ES atbalstu lielo datu un mākslīgā intelekta iniciatīvu finansēšanai. Plānots, ka no 2020.gada EK katru gadu ieguldīs miljardu eiro Eiropas mākslīgā intelekta pētniecībā un attīstībā.

Seminārā notiks arī dažādi darbsemināri, jaunāko inovāciju izstāde, Eiropas Lielo datu asociācijas ģenerālā asambleja, kā arī lielo datu publiskās un privātas partnerības vadības komitejas sanāksme.

Spēka minēja, ka spēcīgas datu ekonomikas izveidošana ir viens no EK galvenajiem mērķiem, kura sasniegšanā no 2016.-2020.gadam ieguldīts vairāk nekā 2,5 miljardi eiro. Tā īstenošanai EK ir noslēgusi publisko un privāto partnerību ar industriju un akadēmisko sektoru. Nākamajā finansēšanas periodā (2021.-2027.gadā) plānots fokusēties uz mākslīgā intelekta jomu un būtiski palielināt finansējumu pētniecībā un attīstībā.