foto: LETA
"Stjuartes skaļi kliedza, lai nolaižam galvas. Cilvēkiem asaras acīs" - pasažiere Jūlija stāsta par ārkārtas nosēšanos ar "airBaltic" lidaparātu
Tūrisms
2019. gada 15. jūnijs, 13:38

"Stjuartes skaļi kliedza, lai nolaižam galvas. Cilvēkiem asaras acīs" - pasažiere Jūlija stāsta par ārkārtas nosēšanos ar "airBaltic" lidaparātu

Jauns.lv

Trešdien, 12.jūnijā, lidsabiedrības "airBaltic" pasažiere Jūlija kopā ar vīru un diviem bērniem plkst. 23:45 no lidostas Rīgā grasījās doties uz Ukrainas pilsētu Odesu, tomēr vien dažas sekundes pēc pacelšanās lidaparāta pasažieri izdzirdēja aizdomīgu blīkšķi, vēsta LNT raidījums "Degpunktā".

Neilgi pēc lidmašīnas pacelšanās Jūlija izdzirdējusi aizdomīgu troksni, bet pēc tam lidaparāta salonā parādījusies dīvaina vibrācija. Apmēram 15 minūtes vēlāk pilots pasažiriem paziņojis, ka pacelšanās brīdī kaut kas noticis un nāksies pārlidot pāri pacelšanās joslai, lai kāds varētu vizuāli pārbaudīt, kas noticis ar lidmašīnu.

Pilots sācis lidot ap Rīgas lidostu un vairākas reizes lidojis pāri ieskrējiena joslai. Pēc tam tika paziņots, ka lidaparātam tomēr nāksies atgriezties lidostā un būs jāveic avārijas nosēšanās. Lai patērētu degvielu, vēl apmēram stundu bija jāriņķo virs Rīgas un Jūrmalas.

Jūlija atceras, ka brīdī, kad tuvojās nosēšanās, pasažieru vidū sācies satraukums. Cilvēki sākuši skaitīt lūgšanas, bet personāls stingri lasījis drošības instruktāžu.

"Viņi vērsa uzmanību, ka jāiegaumē divas frāzes. Ja mēs kliegsim “evakuācija, evakuācija”, tad visi stājāmies un katrs no savas puses pa piepūšamo trapu nolaižamies zemē. Ja būs “nosēšanas normāla”, tad visi paliek sēdēt savās vietās,” atceras lidmašīnas pasažieri Jūlija un viņas vīrs Pāvels.

Pa logiem jau bijis redzams, ka lidmašīnu lidostā gaida ievērojams daudzums operatīvo dienestu - kupls skaits ugunsdzēsēju, ātras palīdzības ekipāžas un lidostas darbinieki.

Stjuartes skaļi kliegušas, lai pasažieri noliec galvas, daudziem cilvēkiem acīs bijušas asaras, kāds vēl pārkrustījies. Jūlija atklāj, ka lidmašīnas personāls profesionāli ticis galā ar ārkārtas situāciju un nosēšanās bijusi veiksmīga. Pasažieri sākuši aplaudēt, apskāvuši viens otru un klieguši "paldies" pilotiem.

Pēc notikušā lidsabiedrības "airBaltic" pārstāvji LNT raidījumam "Degpunktā" skaidroja, ka lidmašīnas apskatē tika konstatēts - tās labajā dzinējā bija iekļuvis putns. Nosēšanās veikta saskaņā ar atbilstošām procedūrām paaugstinātas drošības apstākļos un noritēja veiksmīgi.