foto: LETA
Tamužs neatklāj, kā "Eco Baltia" padome balsojusi par neuzticības izteikšanu "Eco Baltia vide" valdei
Uzņēmējs, "Eco Baltia" padomes priekšsēdētājs Viesturs Tamužs.
2019. gada 24. maijs, 12:06

Tamužs neatklāj, kā "Eco Baltia" padome balsojusi par neuzticības izteikšanu "Eco Baltia vide" valdei

LETA

AS "Eco Baltia" padomes priekšsēdētājs Viesturs Tamužs neatklāj, kā uzņēmuma padome balsojusi par neuzticības izteikšanu "Eco Baltia vide" valdei.

""Eco Baltia" ir privāts uzņēmums, kurš pieder vairākiem akcionāriem. Padome pārstāv akcionārus starplaikos starp akcionāru kopsapulcēm. Es neesmu saņēmis ne akcionāru, ne pārējo padomes locekļu mandātu publiski paust viņu uzskatus un balsojumus, tādēļ es atturēšos komentēt to, ko kurā padomes sapulcē teica un kā balsoja katrs padomes loceklis. Varu tikai apliecināt, ka visās padomes sēdēs visi padomes balsojumi ir notikuši stingrā saskaņā ar uzņēmuma statūtiem, akcionāru līgumiem un Komerclikuma normām," aģentūrai LETA sacīja Tamužs.

Viņš atklāja, ka divās iepriekšējā padomes sēdēs to darbā piedalījās visi padomes locekļi un citu jautājumu starpā šajās sēdēs tika lemts par nepiedalīšanos Rīgas atkritumu apsaimniekošanas konkursā tādā veidā, kā to piedāvāja uzņēmuma vadība.

"Par padomes viedokli nekavējoties tika informēta uzņēmuma vadība. Padomes sēdē, kura notika pagājušajā nedēļā, tika konstatēts, ka uzņēmuma vadība ir rīkojusies tieši pretēji instrukcijām, pie tam pārkāpjot uzņēmuma iekšējo kārtību, tādēļ tai tika izteikta neuzticība. Lai novērstu iespējamas kolīzijas par Rīgas atkritumu konkursa leģitimitāti, es par šiem jautājumiem informēju arī mūsu iespējamos sadarbības partnerus, aicinot viņus ņemt vērā ne tikai uzņēmuma vadības pausto viedokli, kura ir acīmredzami rīkojusies patvaļīgi un tādēļ, iespējams, nelikumīgi, bet saskaņot darbības un dokumentus par potenciālo kopdarbību arī ar uzņēmuma padomi," sacīja Tamužs.

Viņš piebilda, ka ir grūti sniegt atbildi uz "Eco Baltia vide" valdes locekļa Māra Simanoviča apgalvojumu par padomes intereses trūkumu par attiecīgo iepirkuma konkursu.

"Gluži otrādi, šis jautājums jau vairākus gadus tiek izskatīts teju vai katrā padomes sēdē. Iepriekš minēto apsvērumu dēļ nevēlos publiski komentēt padomes sēžu norisi, tajā izskatītos jautājumus, argumentāciju un balsojumus. Varu tikai apliecināt, ka padomes interese par Rīgas konkursu ir bijusi un arī pašlaik ir augsta, attiecīgi, dažādos periodos uzņēmuma vadībai tika dotas instrukcijas kā rīkoties, veidojot attiecības ar iespējamajiem sadarbības partneriem, tai skaitā tika formulēti mandāti," piebilda Tamužs.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka "Eco Baltia" padome izteikusi neuzticību koncernā ietilpstošā vides apsaimniekotāja "Eco Baltia vide" valdes locekļiem Simanovičam un Jānim Aizbaltam par lēmumu kopā ar sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēju "Clean R" nodibināt SIA "CREB Rīga", kas tika izraudzīta par uzvarētāju Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas konkursā.

Tamužs uzsvēra, ka "Eco Baltia" padomes ieskatā, "Eco Baltia vide" amatpersonas pārkāpušas sabiedrības statūtu un iekšējo normatīvu noteikumus, kā arī, iespējams, Latvijas tiesību aktos noteiktos valdes locekļu pienākumus.

Tāpat viņš informēja, ka "Eco Baltia" padome nosūtījusi vēstuli atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotājam "Getliņi EKO", "CREB Rīga" un "Clean R", brīdinot par iespējamiem nopietniem sarežģījumiem Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības iepirkumā.

Pēc Tamuža sacītā, saistībā ar "Getliņi EKO" iepirkuma norisi darījumu slēgšana ar "Getliņi EKO" un "Clean R", kā arī Simanoviča iecelšana "Eco Baltia vide" valdes locekļa amatā notikusi pretēji "Eco Baltia vide", "Eco Baltia grupa", kā arī "Eco Baltia" statūtos noteiktajai kārtībai, proti, pārkāpjot statūtos noteikto svarīgu lēmumu saskaņošanas kārtību. "Eco Baltia" padome veic izmeklēšanu par sabiedrības iekšējās kārtības noteikumu, kā arī iespējamu normatīvu pārkāpumu.

Tamužs uzsvēra, ka "Eco Baltia vide" valdes locekļi Simanovičs un Aizbalts parakstījuši ar iepirkumu saistītos dokumentus, ne tikai nesaņemot statūtos un iekšējās kārtības dokumentos noteikto "Eco Baltia" padomes piekrišanu, bet pat rīkojoties tieši pretēji padomes lēmumos noteiktajam. "Šobrīd tiek veikts izvērtējums par augšminēto darbību cēloņiem, neizslēdzot arī koruptīvu darījumu risku. Vēršu sadarbības partneru uzmanību uz iespējamību, ka, izmeklējot augšminētos apstākļus, likumā noteiktā kārtībā tiks iesaistītas kompetentas tiesību aizsardzības iestādes," viņš sacīja.

Viņš arī atzīmēja: "Ņemot vērā augšminēto, jautājumos par sadarbību starp "Eco Baltia vide", "Clean R", "Getliņi EKO" un "CREB Rīga", tostarp jautājumos, kas skar attiecības ar Konkurences padomi, rekomendējam plašāk konsultēties ne vien ar "Eco Baltia vide" vadību, bet arī uz "Eco Baltia" padomi, kas pārstāv "Eco Baltia" akcionāru intereses".

Savukārt "Eco Baltia grupas" Mārketinga un korporatīvās komunikācijas vadītājs Armands Utināns aģentūrai LETA norādīja, ka uzņēmuma vadība lēma par dalību "Getliņi EKO" izsludinātajā Rīgas atkritumu apsaimniekošanas iepirkumā saskaņā ar jau 2018.gada vasarā sniegtu "Eco Baltia" padomes akceptu dibināt kopsabiedrību "CREB Rīga" dalībai iepirkumā. Pirms piedāvājumu iesniegšanas otrajai kārtai šā gada pavasarī padome laika trūkuma un apjomīgās informācijas dēļ no lēmuma šajā jautājumā atturējās. "Tāpēc secīgi, saskaņā ar valdei uzliktajām funkcijām, kā to paredz Komerclikums, tostarp, rīkoties arī kā atbildīgiem saimniekiem, valde lēma par turpmākajiem soļiem attiecībā uz dalību "Getliņi EKO" izsludinātajā iepirkumā," viņš skaidroja.

"Getliņi EKO" pārstāve Linda Vītola-Barānova aģentūrai LETA norādīja, ka "Eco Baltia" padomes pārmetumi ir trešās puses viedoklis, kas neskar Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas konkursu, kamēr nav konkrētas darbības no "Eco Baltia" puses, piemēram, "Eco Baltia vide" valdes maiņa.

Simanovičs aģentūrai LETA pauda viedokli, ka Tamuža pārmetumi ir mēģinājums tikt vaļā no kriminālapsūdzībām par krāpšanos ar Saeimas deputātu Ati Zakatistovu (KPV LV), ietekmējot pārējās "Eco Baltia" padomes biedru lēmumu. Pēc viņa sacītā, izteiktā neuzticība un pārmetumi par "Eco Baltia vide" piedalīšanos "CREB Rīga" izveidē ir politiska manipulācija biznesā, un "Eco Baltia vide" tiek nepamatoti apvainots. "Rīgas sadzīves atkritumu konkurss tika veidots vairākus gadus, un visu šo laiku Tamuža kungs nav atradis laiku un vēlmi saprast konkursa nozīmi. Arī konkursa pieteikuma saskaņošanā ar "Eco Baltia vides" valdi viņš atteicās diskutēt," viņš sacīja.

Tāpat vēstīts, ka "Getliņi EKO" ir atzinis "CREB Rīga" par 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības konkursa uzvarētāju. "CREB Rīga" apvienojušies divi sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēji "Clean R" un "Eco Baltia vide". "Eco Baltia vide" pieder 20% "CREB Rīga" kapitāldaļu, bet "Clean R" - 80%.

Konkursa uzvarētājam būs jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošana un investīcijas turpmākos 20 gadus.

Tamužs ir "Eco Baltia" padomes priekšsēdētājs un 16,68% akciju īpašnieks. Tik pat akciju pieder Simanovičam, kurš vada "Eco Baltia" pilnībā piederošo SIA "Eco Baltia grupa", kurai savukārt pilnībā pieder SIA "Eco Baltia vide".

"Eco Baltia" padomes priekšsēdētāja vietniece ir Undīne Būde, kurai, tāpat kā Tamužam un Simanovičam, pieder 16,68% uzņēmuma akciju. Vēl 19,46% akciju pieder komandītsabiedrībai "Otrais Eko fonds", bet 30,51% akciju pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai. Uzņēmuma padomē strādā arī Eduards Ekarts, Peters Niklass Hjelts un Uldis Tēraudkalns.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdza prokuratūrai Tamužu un Zakatistovu apsūdzēt par krāpšanu lielā apmērā. Ģenerālprokuratūra jau saukusi Tamužu pie kriminālatbildības. Zakatistovs un Tamužs apsūdzības noraida.

Zakatistovs žurnālistiem skaidroja, ka pārmetumi par krāpšanu nav pamatoti, jo viņš sniedzis "Eco Baltia gupa" konsultācijas par atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem Eiropas Savienībā (ES). KNAB ieskatā nekādas konsultācijas Zakatistovs nav sniedzis.

Savukārt Tamužs apsūdzības krāpšanā skaidro ar Simanoviča apmelojumiem, bet Simanovičs šos apgalvojumus noliedz. "Neesmu rakstījis nekādus iesniegumus KNAB. Cik ir zināms no publiski pieejamās informācijas, KNAB krimināllietu sācis 2016.gadā pēc Ilmāra Poikāna jeb Neo iesnieguma," iepriekš uzsvēra Simanovičs.

"Getliņi EKO" nodarbojas ar Baltijas lielākā atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekošanu Stopiņu novadā un īsteno lielāko vides aizsardzības projektu Baltijas valstīs. Kompānija "Getliņi EKO" reģistrēta 1997.gadā. Uzņēmums pieder Rīgas domei (97,92%) un Stopiņu novada domei (2,08%).