foto: REUTERS/SCANPIX
Čehijas bankas piekrīt iemaksām īpašā fondā, lai izvairītos no papildu nodokļa
Čehijas kronu monētas uz Čehijas Centrālās Bankas logo fona.
Bizness un ekonomika
2019. gada 20. maijs, 16:11

Čehijas bankas piekrīt iemaksām īpašā fondā, lai izvairītos no papildu nodokļa

Jauns.lv / LETA

Čehijas bankas ir izvairījušās no īpašiem nodokļiem sektoram, principiāli piekrītot daļu peļņas iemaksāt valsts attīstības fondā, ko ierosinājis premjers Andrejs Babišs.

Babišs pirmdien paziņoja, ka vēlas, lai bankas "Societe Generale", "KBC Groep" un "UniCredit" sākotnēji iemaksā sešus miljardus kronu (233 miljonus eiro) fondā, kas palīdzētu finansēt infrastruktūras investīcijas. Citām bankām Babiša iecerei būtu jāpievienojas vēlāk.

Čehijas Banku asociācija apsveica plānu, sakot, ka tas ir "progresīvāks un inovatīvāks" nekā premjera koalīcijas partneru sociāldemokrātu ierosinājums apmēram 14 miljardus kronu gadā budžetā iekasēt, ieviešot jaunu nodokli banku aktīviem. Detalizētāks plāns iemaksām fondā vēl ir jāizstrādā.

Banku asociācija pauda vēlmi fondu izveidot pēc iespējas ātrāk, par tā ilgtermiņa mērķi nosakot pozitīvu ietekmi uz visas sabiedrības attīstību, tostarp sliktākos ekonomikas apstākļos.

Plānā, kas izstrādāts, lai valstij palīdzētu palielināt sociālos izdevumus un investīcijas ekonomikas izaugsmes tempa palēninājuma laikā, tiek pieļauts, ka iemaksas tiks veiktas no banku peļņas.

Ja plāns tiks pieņemts, finanšu sektors izvairīsies no papildu nodokļiem, kas iepriekš jau ir kaitējis šī sektora uzņēmumu peļņai un akciju vērtībai Čehijai tuvu esošajās Ungārijā, Polijā, Slovākijā un Rumānijā.

Tēmas