foto: LETA
"Ober-Haus": tirdzniecības centru platībā Rīga atpaliek no Tallinas
Iepirkšanās un izklaides centrs "Akropole".
Bizness un ekonomika
2019. gada 27. aprīlis, 11:03

"Ober-Haus": tirdzniecības centru platībā Rīga atpaliek no Tallinas

Jauns.lv / LETA

Pēc tirdzniecības centru platības uz vienu iedzīvotāju starp Baltijas valstīm Rīga pārspēj Viļņu, bet atpaliek no Tallinas, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Ober-Haus" Baltijas nekustamo īpašumu tirgus jaunākajā pārskatā.

Tradicionālo lielo tirdzniecības centru sektorā 2018.-2019.gadu periodā lielākie jaunumi bijuši Tallinai un Rīgai, norādīts pārskatā. Pēc "T1 Mall of Tallinn" atvēršanas 2018.gada beigās Tallinas tirgus tika papildināts ar 55 000 kvadrātmetriem tirdzniecības platību. Pēc "Ober-Haus" datiem, tirdzniecības telpas tradicionālajos tirdzniecības centros Igaunijas galvaspilsētā 2018.gada beigās bija 665 300 kvadrātmetru, un ar 1,45 kvadrātmetriem uz vienu iedzīvotāju joprojām ir līderis Baltijas valstu galvaspilsētās.

Pārskatā arī teikts, ka pēc veiksmīgas un straujas paplašināšanās Lietuvā, Vācijas lielveikalu ķēde "Lidl" plāno atvērt pirmos veikalus Igaunijā 2020.gadā.

Tikmēr pēc ilga pārtraukuma Rīgā tika īstenots viens no lielākajiem mazumtirdzniecības projektiem un 2019.gada aprīlī tika atvērts tirdzniecības centrs "Akropole", kas papildināja Rīgas tirgu ar tirdzniecības platībām aptuveni 60 000 kvadrātmetru apmērā. Attiecībā uz tirdzniecības centru platību uz vienu iedzīvotāju Rīga pakāpās uz otro vietu 2018.gadā starp Baltijas valstu galvaspilsētām - 649 000 kvadrātmetru jeb 1,02 kvadrātmetri uz vienu iedzīvotāju. Pēc "Akropoles" atklāšanas Rīgas tirdzniecības platību rādītāji pieauga par desmito daļu.

Neskatoties uz mazāka apmēra un specializētu tirdzniecības centru attīstību ("Žali", "Depo", "Decathlon"), Viļņā 2018.gadā netika uzcelti lieli tradicionālie iepirkšanās centri. Lielāku projektu atklāšana ir gaidāma 2020.gada beigās, kad Viļņas "Outlet" tirdzniecības centrs tiks atvērts blakus pilsētas rietumu apvedceļam, kas papildinās galvaspilsētas tirgu ar aptuveni 35 000 kvadrātmetru platību, un šāda veida projekts tiks īstenots Viļņā pēc 4,5 gadu pārtraukuma.

Pēc "Ober-Haus" datiem, Viļņas tradicionālo tirdzniecības centru mazumtirdzniecības platība 2018.gada beigās bija 453 000 kvadrātmetri jeb 0,82 kvadrātmetri uz vienu iedzīvotāju, kas ir mazākais rādītājs starp Baltijas valstu pilsētām.