foto: LETA
Latvijā 92% uzņēmēju nespēj atrast darbiniekus
Ofiss.
Bizness un ekonomika
2019. gada 12. aprīlis, 10:44

Latvijā 92% uzņēmēju nespēj atrast darbiniekus

LETA

Latvijā 92% uzņēmēju kļuvis grūtāk atrast darbiniekus, liecina auditorkompānijas "PricewaterhouseCooper" ("PwC") piektdien prezentētā Baltijas uzņēmumu vadītāju aptauja.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vienlaikus Lietuvā uz darbaspēka trūkumu norādījuši 86% aptaujāto uzņēmēju, bet Igaunijā 75% uzņēmēju atzinuši, ka darbiniekus atrast kļuvis grūtāk.

Kā sekas darbaspēka trūkumam 30% Latvijas uzņēmēju norādījuši to, ka straujāk aug izmaksas, 17% nespēj izmantot tirgus sniegtās iespējas, bet 14% nespēj efektīvi ieviest inovācijas un sasniegt nospraustos mērķus.

Savukārt uz jautājumu, kā darbaspēka trūkums tiek risināts, Latvijā 62% uzņēmēju atbildējuši, ka modernizē un labiekārto darba vidi, 58% meklē darbiniekus esošajā darba tirgū, bet 46% - pārkvalificē esošos darbiniekus.

Tajā pašā laikā uz jautājumu, ko uzņēmēji nedara darbinieku trūkuma risināšanā, Latvijā 64% uzņēmēju atbildējuši, ka nemeklē darbiniekus ārvalstīs, 36% neapsver automatizāciju un robotizāciju, 36% neizskata iespējas kombinēt, bet 21% neiegādājas ārpakalpojumu.

"PwC" pārstāve Evija Baula norādīja, ka 43% uzņēmēju Lietuvā meklē ārpakalpojumus, bet Latvijā tikai 18%.

"Interesanti arī tas, ka pasaulē darbaspēka trūkumu galvenokārt mēģina risināt ar darbinieku apmācīšanu un pārkvalificēšanu, taču Latvijā - ar darba vides labiekārtošanu," piebilda Baula.