foto: REUTERS/SCANPIX
Vairākas valstis kopīgi izmeklēs ziņas par iespējamo naudas atmazgāšanu "Swedbank"
2019. gada 21. februāris, 23:49

Vairākas valstis kopīgi izmeklēs ziņas par iespējamo naudas atmazgāšanu "Swedbank"

Jauns.lv / LETA

Zviedrijas un Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestādes vienojušās sākt kopīgu izmeklēšanu saistībā ar Zviedrijas sabiedriskās televīzijas SVT ziņoto, ka ir aizdomas, ka "Swedbank" varētu būt iesaistīta naudas atmazgāšanā caur Dānijas banku "Danske Bank", teikts Zviedrijas un Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraugu kopīgajā paziņojumā.

"SVT publiskotā informācija ir ļoti nopietna un kopā ar mūsu igauņu kolēģiem mēs pamatīgi izmeklēsim šo lietu, lai veiktu visaptverošu un izsmeļošu novērtējumu," norādījis Zviedrijas finanšu pakalpojumu uzrauga vadītājs Ēriks Tēdens.

Izmeklēšanā piekritušas piedalīties arī Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija un Lietuvas Banka, sniedzot visu nepieciešamo informāciju, kāda varētu būt nepieciešama Zviedrijas un Igaunijas finanšu uzraugiem, piebilsts paziņojumā.

Savukārt Igaunijas Valsts prokuratūra (ģenerālprokuratūra) ceturtdien pavēstījusi, ka informāciju par aizdomām par naudas atmazgāšanu "Swedbank" pārbaudīs lietas par naudas atmazgāšanu "Danske Bank" Igaunijas filiālē ietvaros.

Zviedrijas sabiedriskās televīzijas pētnieciskās žurnālistikas programma "Uppdrag granskning" ("Misija - izmeklēšana") ziņoja par aizdomām, ka starp "Danske Bank" un "Swedbank" Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015.gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,8 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

Zviedrijas "Swedbank" uzticējusi auditorfirmai EY veikt izmeklēšanu par SVT publiskoto informāciju.