foto: LETA
"ABLV Bank" klientiem garantētajās atlīdzībās izmaksāti 80,9% no kopumā izmaksājamās summas
"ABLV Bank" līdzīpašnieks un padomes priekšsēdētājs Oļegs Fiļs (no kreisās), bankas valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis un valdes priekšsēdētāja vietnieks Vadims Reinfelds.
Bizness un ekonomika
2019. gada 22. janvāris, 11:46

"ABLV Bank" klientiem garantētajās atlīdzībās izmaksāti 80,9% no kopumā izmaksājamās summas

Jauns.lv / LETA

Likvidējamās "ABLV Bank" klientiem garantētajās atlīdzībās līdz šim izmaksāti 388,356 miljoni eiro, kas ir 80,9% no kopumā izmaksājamās summas, pastāstīja bankas "Citadele" ārējās komunikācijas vadītāja Regīna Ikala.

Viņa pavēstīja, ka no 2018.gada 3.marta, kad sākās garantēto noguldījumu atlīdzību izmaksa "ABLV Bank" klientiem, to ir saņēmuši kopumā 12 334 klienti jeb 56,8% no klientu skaita, kam ir tiesības saņemt valsts garantēto atlīdzību.

Tostarp līdz šim garantētās izmaksas saņēmis 5881 rezidents, kas ir 70,8% no kopējā rezidentu klientu skaita, un 6453 nerezidenti, kas ir 48,2% no kopējā nerezidentu klientu skaita.

No kopējās izmaksātās summas rezidentiem izmaksāti 44,039 miljoni eiro jeb 94,2% no kopējās rezidentiem izmaksājamās summas, savukārt nerezidentiem izmaksātā summa veido 344,317 miljonus eiro, kas ir 79,5% no nerezidentiem kopumā izmaksājamās summas.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka banka "Citadele" kopš 2018.gada 3.marta nodrošina valsts garantētās atlīdzības izmaksu "ABLV Bank" klientiem. Valsts garantēto atlīdzību būs iespējams saņemt līdz 2023.gada 3.martam.

Tāpat ziņots, ka maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 26.februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 2018.gada 12.jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu, savukārt licence kredītiestādes darbībai bankai anulēta no 12.jūlija.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ("FinCEN") 2018.gada februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.