foto: AFP/Scanpix
Lietuvas Seims pazemina PVN likmi preses izdevumiem līdz 5%
Lietuvas Seims.
Bizness un ekonomika
2018. gada 13. decembris, 15:16

Lietuvas Seims pazemina PVN likmi preses izdevumiem līdz 5%

LETA

Lietuvas Seims pazeminājis pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi preses izdevumiem no 9% līdz 5%.

Par šādiem grozījumiem PVN likumā, kas stāsies spēkā no gadumijas, balsojuši 112 deputāti, pret - viens, bet 11 parlamenta locekļi no balsošanas atturējušies.

Kā norādījis valdošās zemnieku un zaļo savienības deputāts Stasis Tumēns, šis grozījums "ir lieliska ziņa nodokļu nastas nospiestajai reģionālajai presei".

"Tā ir Lietuvas atgriešanās demokrātisko pilsonisko valstu saimē - vēl gan ne elitē, jo elitārās valstīs periodiskajiem izdevumiem ir PVN nulles likme," viņš piebildis.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas aplēsēm šis PVN likmes pazeminājums budžetam nākamgad izmaksās aptuveni divus miljonus eiro.

Vienlaikus parlaments noraidījis priekšlikumu tikpat lielā mērā samazināt PVN grāmatām.

Pašlaik Lietuvā laikrakstiem, žurnāliem un citiem periodiskajiem izdevumiem ir spēkā atvieglota 9% PVN likme, kas gan neattiecas uz erotiska un/vai vardarbīga satura izdevumiem, kurus par tādiem atzinusi likuma ceļā pilnvarota institūcija, kā arī tādu iespiesto produkciju, kurā vairāk nekā 4/5 izdevuma platības aizņem maksas reklāma.

Tikmēr līdz 9% Seims nolēmis samazināt PVN likmi malkai un apkurē izmantojamajām koksnes atliekām, kas pēc mežsaimniecību reformas kļuvušas dārgākas. Uz malku un nekomerciāliem mērķiem izmantojamām koksnes atliekām līdz šim attiecināta PVN standartlikme - 21%.

Šo grozījumu atbalstījuši 99 deputāti, pret balsojuši pieci, bet astoņi atturējušies. Lietuvas budžetam tas izmaksās aptuveni septiņus miljonus eiro.

5% PVN likme šobrīd Lietuvā noteikta tikai medikamentiem un medicīniskajiem palīglīdzekļiem, bet 9% - pasažieru pārvadājumiem, presei, grāmatām un neperiodiskiem informatīvajiem izdevumiem, kā arī viesnīcām un centralizētajai siltumapgādei.