foto: Shutterstock
Latvijas uzņēmumos ir izcils aprīkojums, bet vadītāji nemāk to lietot, atklāj pētījums
Bizness un ekonomika
2018. gada 16. septembris, 17:05

Latvijas uzņēmumos ir izcils aprīkojums, bet vadītāji nemāk to lietot, atklāj pētījums

LETA

Latvijas uzņēmumos tehniskais nodrošinājums ir krietni bagātīgāks nekā pašu uzņēmumu un struktūrvienību vadītāju digitālās prasmes, liecina pētījuma "Vadītāja digitālais portrets" rezultāti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pētījumā, izvērtējot uzņēmumu un struktūrvienību vadītāju digitālās prasmes, ieradumus un zināšanas, kā arī uzņēmumu tehnisko nodrošinājumu, noskaidrots, ka vidējais vadītāju digitalizācijas līmenis ir 64% no 100% iespējamajiem. Tas nozīmē, ka gada laikā vidējais rādītājs audzis par vienu procentpunktu.

Vislabākā situācija Latvijas uzņēmumos ir divās jomās - digitālā vide uzņēmumā un drošība, kas novērtētas ar 73%. Arī tehniskais ekipējums saņēmis augstu atzīmi - 70%. Sliktāk klājas ar vadītāju tehnoloģiju lietošanas entuziasmu, kas novērtēts ar 54%, un zināšanām, kas novērtētas ar 51% procentu. Arī pērn vislabākā situācija bija ar tehnisko aprīkojumu, bet sliktākā ar zināšanām. Tas nozīmē, ka daudzos uzņēmumos šā brīža nozīmīgākais izaicinājums ir apgūt un produktīvi pielietot jau rīcībā esošos risinājumus.

Visstraujāk zināšanas, ekipējums, digitālā vide, tehnoloģiju lietošanas entuziasms un digitālā drošība palielinājusies mežsaimniecības un kokrūpniecības nozarē. Ja pērn tā nebija starp piecām labākajām, tad šogad ieņem pārliecinošu pirmo vietu ar 82% atzīmi. Otro vietu ar 70% saglabājusi informācijas un komunikācijas tehnoloģijas nozare, bet mediji, sabiedriskās attiecības, reklāma un poligrāfija no pirmās atkāpusies uz trešo vietu ar 69% vērtējumu. Savukārt auto tirgotāji ar 66% noturējuši ceturto vietu.

"Pētījuma dati iezīmē divas būtiskas tendences. Pirmkārt, digitālo risinājumu lietošana uzņēmumā ir ļoti cieši saistīta ar vadītāja entuziasmu un interesi par tehnoloģijām. Kompānijās, kurās vadītājs pats labi orientējas programmās, iekārtās un datu drošības jautājumos, to pielietojums ir ievērojami augstāks nekā tajās, kurās vadītājs pats nelieto jaunākās iespējas. Otrkārt, digitalizāciju būtiski ietekmē notikumi nozarē. Ja daži uzņēmumi uzlabo produktivitāti ar inovatīviem risinājumiem, pārējie seko to piemēram, lai neatpaliktu konkurences cīņā," novērojumos dalās grāmatvedības un uzņēmuma vadības sistēmas "Tildes Jumis" biznesa attīstības vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Pētījums "Vadītāja digitālais portrets" tapis ar grāmatvedības un uzņēmuma vadības sistēmas "Tildes Jumis" atbalstu, veicot zināšanu un uzņēmuma aprīkojuma testu 1725 respondentiem, no kuriem 708 bija uzņēmumu augstākā un vidējā līmeņa vadītāji.