foto: LETA
Būtiskas izmaiņas "Swedbank" klientiem, kuri vēl izmanto kodu kartes
Bizness un ekonomika
2018. gada 12. septembris, 10:31

Būtiskas izmaiņas "Swedbank" klientiem, kuri vēl izmanto kodu kartes

Jauns.lv

No 12. septembra "Swedbank" vairs neaizvietos esošās kodu kartes un neatjaunos to paroles, portālam Jauns.lv pavēstīja bankā, norādot, ka šis solis tiek sperts pēc jaunā Eiropas Savienības regulējama par digitālo autentifikāciju. 

Bankā sola, ka klientiem palīdzēs izvēlēties citu līdzekli. Kodu kartes "Swedbank" digitālo pakalpojumu izmantošanai tiks pilnībā slēgtas pēc gada, 2019. gada 9. septembrī.

"Swedbank" pārstāve Kristīne Jakubovska arī stāsta, ka kopš 12. jūnija, kad uzsākta pakāpeniska internetbankas kodu karšu slēgšana, jau vairāk nekā 70 000 klientu sāka lietot alternatīvus autentifikācijas līdzekļus: vairums no viņiem jeb 60 000 sāka lietot bezmaksas mobilo lietotni "Smart-ID", savukārt vēl gandrīz 10 000 - kodu kalkulatoru.

Banka saviem klientiem kā ērtāko iesaka "Smart-ID" aplikāciju, tomēr tiem, kuriem nav viedierīču, banka piedāvā pāriet uz kodu kalkulatoriem. 

"Swedbanka" pārstāve Kristīne Jakubovska norāda, ka kodu karšu izmantošana "Swedbank" digitālajos kanālos tiks pilnībā slēgta 2019. gada 9.septembrī. Pāreja notiks pakāpeniski: no šā gada 12. jūnija kodu karte vairs netiek izsniegta jaunajiem klientiem, no 12. septembra netiek atjaunotas esošās kodu kartes un to paroles. Lai veicinātu klientu savlaicīgu pāreju un novērstu risku, ka kāds nokavē slēgšanas brīdi, nākamgad kodu karšu lietošanai tiek apsvērti arī darījumu summu limiti.

To, ka šādas izmaiņas ir starptautiskas, apliecina arī fakts, ka no 2019. gada 1. aprīļa starptautiskās maksājumu organizācijas (piemēram, VISA un "Mastercard") nepieņems vairs kodu kartes kā bankas karšu interneta pirkumu apstiprinājumu. Proti, līdz ar Globālās maksājumu standartu institūcijas EMVCo prasībām, internetbankas kodu karšu kodi vairs netiks pieņemti kā autentifikācijas līdzeklis, veicot apmaksu internetā par pirkumiem ar bankas maksājumu kartēm vietnēs, kas atbilst drošības "3D Secure" principiem.

Jakubovska stāsta: "Pirmie kodu karšu ierobežojumi ES regulējuma ietvaros stājās spēkā jau 2017. gada 1. aprīlī, kad bankām vajadzēja ieviest papildu drošības elementus vai kodu karšu izmantošanas limitus. 2019. gada 14. septembrī stāsies spēkā jauna Eiropas Savienības komisijas deleģētā regula 2018/389, kas vēl vairāk pastiprina prasības kodu karšu lietošanai, līdz ar to turpmākā to lietošanas pieredze kļūtu pārlieku apgrūtinoša un neērta. Tāpēc jāuzsver, ka kodu karšu slēgšana nav bankas iegriba, un ir saistīta arī ar ievērojamiem izdevumiem mērķa īstenošanai - "Swedbank" šo procesu veic, lai sniegtu klientiem augstāko drošību apvienojumā ar ērtas pieredzes saglabāšanu arī pēc jauniem regulējumiem." 

"Galvenais regulējuma nolūks ir rūpes par vēl lielāku lietotāju drošību. Piemēram, uz kodu kartes attēlotie kodi nav dinamiski: tie atkārtojas un ir attēloti vienuviet, līdz ar to tos ir salīdzinoši vienkārši nokopēt, izmānīt utt. Toties tādi mūsdienīgi autentifikācijas līdzekļi kā "Smart-ID" un kodu kalkulators nodrošina mainīgos jeb katru reizi citus kodus," skaidro bankā.