foto: Reuters/Scanpix/LETA
"ABLV Bank" pieļauj iespēju likvidēt tai piederošo "ABLV Bank Luxembourg"
Eiropas Centrālā banka no 12.jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.
Bizness un ekonomika
2018. gada 27. augusts, 07:19

"ABLV Bank" pieļauj iespēju likvidēt tai piederošo "ABLV Bank Luxembourg"

LETA

Likvidējamā "ABLV Bank" pieļauj iespēju likvidēt tai piederošo "ABLV Bank Luxembourg", atzina "ABLV Bank" likvidators Arvīds Kostomārovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš norādīja, ka situācija ar "ABLV Bank" piederošo banku Luksemburgā nav vienkārša, jo no vienas puses ir Luksemburgas tiesas lēmums, ar kuru noraidīts Luksemburgas regulatora lūgums par "ABLV Bank Luxembourg" likvidāciju, bet no otras puses ir Eiropas Centrālās bankas tiešā uzraudzība pār Luksemburgas banku, vietējā regulatora prasības un tā izpratne par vēlamāko risinājumu, kā arī reputācijas jautājumi.

"Skaidrs ir tas, ka pārdošanas process ir īpaši sarežģīts un tiek analizēti dažādi scenāriji: ir daži piedāvājumi par pirkšanu, taču vienlaikus vērtējam, kas ir akceptējams regulatoriem un, kas kreditoriem ir izdevīgāk - pārdot banku ar visām tās saistībām, vai tomēr banku likvidēt. Būtiskākais ir tas, kas tieši kreditoriem un "ABLV Bank" kā akcionāram būs izdevīgāk, jo piedāvātās pirkuma summas nav tās augstākās smago un nepierādīto apsūdzību dēļ. Pēc izskanējušās informācijas par "ABLV Bank", protams, ka pircēji ir īpaši piesardzīgi, baidoties, ka var turpināties vēl pārbaudes no regulatoru puses, darbs var tikt apgrūtināts. Reputācija ir stipri iedragāta, atjaunot to nav vienas dienas jautājums, bet laiks mums ir iedots tikai seši mēneši," teica Kostomārovs.

Viņš piebilda, ka bieži šādos gadījumos faktiski tiek pirkta jau esoša licence kredītiestādes darbībai, jo to iegūt pilnīgi no jauna nav tik vienkārši, taču "ABLV Bank" stāsts pasaulē aizgāja tik plaši, ka pircēji ir ļoti piesardzīgi.

"Līdz ar to likvidatoriem ir pienākums nevis vienkārši pārdot banku par jebkuru cenu, bet ņemt vērā kreditoru intereses, ieguldījumus kapitālā, kurus mums kā likvidatoriem ir pienākums maksimāli atgūt. Pilnīgi skaidrs ir tas, ka nepastāv tādas iespējas, ka banku iegādājas "ABLV Bank" īpašnieki. Tas vienkārši nav iespējams," uzsvēra Kostomārovs.

Luksemburgas komerctiesa 2018.gada 9.martā noraidīja Luksemburgas regulatora lūgumu par "ABLV Bank Luxembourg" likvidāciju. Ar tiesas lēmumu tika nozīmēti divi ārējie administratori un tika saglabāts bankas aizsardzības statuss ar maksājumu ierobežojumiem uz sešiem mēnešiem, proti, septembra sākumam.

Tāpat ziņots, ka Eiropas Centrālā banka no 12.jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.

Maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018.gada 26.februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2018.gada 12.jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla ("FinCEN") februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās