foto: ekrānuzņēmums no video
"Dolce & Gabbana" un pudeļu korķīšu auskari: stiliste Liene Stūraine revidē jauno Rīgas brīvbodi - veikalu, kur viss ir par velti
Kopā ar “Pastaiga” blogeri Lieni stūraini izstaigājam nelielo veikaliņu, kurā uz drēbju pakaramajiem tik tiešām izdodas atrast arī šo to vērtīgu un šī brīža tendencēm atbilstošu.
Bizness un ekonomika
2018. gada 20. augusts, 06:35

"Dolce & Gabbana" un pudeļu korķīšu auskari: stiliste Liene Stūraine revidē jauno Rīgas brīvbodi - veikalu, kur viss ir par velti

Jauns.lv

Brīvbode – veikals, kur lietas nemaksā naudu, vieta, kur bez maksas iespējams dabūt jebko, kas acu priekšā. Tā par Rīgas centrā atvērto konceptveikalu, kurā esot atrodams viss, sākot no grāmatām un beidzot ar drēbēm, stāsta tā veidotāji – jaunieši no organizācijas “Free Riga”. Lai saprastu, vai šādā veikalā atrodams arī kas patiesi noderīgs un stilīgs, ieradāmies tajā kopā ar stilisti un žurnāla "Pastaiga" blogeri Lieni Stūraini.

Turgeņeva ielā 13 nesen atvērtā brīvbode (Free shop) ir jau otrā šāda veida vieta Rīgā. Pirmā brīvbode jau kopš pagājušās vasaras darbojas Dzirnavu ielā 27.

Šeit ik ceturtdienu no 15:00 līdz 19:00 ikviens tiek aicināts ierasties, paņemt, atstāt vai mainīties ar lietām. Nauda līdzi nav jāņem.

Brīvbodes kā alternatīvu ierastajam veikala apmeklējumam piedāvā organizācijas "Free Riga" rezidenti.

Jauniešu organizācijas “Free Riga” darbības un aktivitāšu pamatā ir aicinājums uz godīgu resursu izmantošanu, bezatkritumu dzīvesveidu un atbildīgu rīcību pret apkārtējo vidi. Attiecīgos uzskatus pilnā mērā ietver arī brīvbodes koncepts.

Ideja aizgūta no Vācijas pilsētās redzētā

Maskavas forštatē izveidotajai brīvbodei galvenais fokuss ir kļūt pa rajona tikšanās punktu, līdz ar to uz Turgeņeva 13 katru ceturtdienu var nākt arī tukšām rokām, pauž "Free Riga" pārstāve Anna Štefane.

"Free Riga" rezidenti iekārtojuši ērtus dīvānus, kuros palasīt kādu plauktā atrastu grāmatu, padzert tēju, sapucēties spoguļa priekšā vai pie šujmašīnas salabot saplēsto apģērbu.
 
Viena no Turgeņeva ielas brīvbodes izveidotājām, Alise Ziemule stāsta: “2013. gadā savu "Erasmus" praksi pavadīju Berlīnē, darbojoties organizācijā "Kulturlabor Trial & Error". Viens no viņu darbības laukiem bija arī apģērbu apmaiņas bodes (Swap shop) vadīšana. Reizi nedēļā tas pārvērtās par īstu skudrupūzni – puiši sēdēja stundām pie šujmašīnām, mācoties sašūt savas caurās džinsas, skraidīja bērni, ritēja sarunas vismaz piecās valodās un kaimiņiene, nerunājot ne vācu ne angļu valodā, ik nedēļu ar saldumu paplāti ieradās un pacienāja visus klātesošos. Tas bija lieliski un šo vietu, kas strādā aizvien, pavisam noteikti varu saukt par savu iedvesmu veidot līdzīgu vietu šeit pat Rīgā. Es vēlētos, lai šī telpa kļūst par neoficiālu apkaimes tikšanās vietu, kur mantu apmaiņa ir pirmais solis sarunas uzsākšanai starp svešiniekiem. Te nav svarīgs tavs sociālais statuss, finansiālais stāvoklis, vecums, tautība.”

Kopā ar "Pastaiga" blogeri Lieni stūraini izstaigājam nelielo veikaliņu, kurā uz drēbju pakaramajiem tik tiešām izdodas atrast arī šo to vērtīgu un šī brīža tendencēm atbilstošu.

Interesantākais atklājums – šķiet, īpaši logomāniem radītā soma, kuru rotā nesaskaitāmi "Dolce & Gabbana" uzraksti. Par somas autentiskumu uz vietas gan neizdodas pārliecināties.