foto: LETA
Vietējie uzņēmēji atzīst: trūkst darbinieku! Nākas darbā pieņemt neprašas un viņus apmācīt
Pēdējā gada laikā Latvijā 43% uzņēmēju ir saskārušies ar darbaspēka trūkumu. Lielāku darbaspēka trūkumu izjūt ražošanas un būvniecības uzņēmumos. (Attēlam ir ilustratīvs raksturs.)
2018. gada 13. aprīlis, 21:06

Vietējie uzņēmēji atzīst: trūkst darbinieku! Nākas darbā pieņemt neprašas un viņus apmācīt

Jauns.lv / LETA

Pēdējā gada laikā Latvijā 43% uzņēmēju ir saskārušies ar darbaspēka trūkumu, kas ir par četriem procentpunktiem vairāk nekā pērn vasarā, pavēstīja bankas "Citadele" ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece, atsaucoties uz jaunākā "Citadele Index" pētījuma datiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa arī informēja, ka uzņēmēji darbaspēka trūkumu šobrīd galvenokārt risina, pieņemot darbā un apmācot cilvēkus, kas uzņēmuma darbības jomā nekad nav strādājuši, un vairāk izmantojot ārpakalpojumus.

Pētījums, kurā aptaujāti 750 Latvijas uzņēmēju, atklāj, ka lielāku darbaspēka trūkumu izjūt ražošanas un būvniecības uzņēmumos. Visbiežāk ar grūtībām nodrošināt darbiniekus ir saskārušies vidējie un lielie uzņēmumi, tostarp ar grūtībām nodrošināt uzņēmumam visu vajadzīgo darbaspēku pēdējā gada laikā ir saskārušies 93% lielo uzņēmumu (darbinieku skaits 250 un vairāk), 75% vidēji lielo uzņēmumu (darbinieku skaits no 50 līdz 249), 55% vidēji mazo uzņēmumu (darbiniekus skaits no 10 līdz 49) un 41% mazo uzņēmumu (darbinieku skaits līdz deviņiem).

Lai risinātu darbinieku trūkuma problēmu, visvairāk jeb 48% uzņēmēju atzinuši, ka pēdējā gada laikā ir pieņēmuši darbā un apmācījuši cilvēkus, kas uzņēmuma darbības jomā nekad nav strādājuši. Šādi darbaspēka problēmu visbiežāk ir risinājuši uzņēmēji tirdzniecībā un būvniecībā. Vienlaikus 33% ir sākuši izmantot vai vairāk izmantojuši ārpakalpojumus, bet 16% ir pārvilinājuši darbiniekus no konkurentiem un tikpat - automatizējuši darbību. Dati atklāj, ka jauna darbaspēka apmācīšana ir aktuālāka reģionos, nevis Rīgā, kur tikpat bieži darbinieku trūkuma problēmas risināšanai izmanto ārpakalpojumus.

"Citadele Index" pētījuma dati arī liecina, ka 6% uzņēmumu, lai nosegtu darbaspēka trūkumu, meklējuši darbiniekus ārpus Latvijas. Jauna darbaspēka meklēšanu ārzemēs kā risinājumu visbiežāk minējuši pakalpojuma sniedzēji un lielie uzņēmumi, kur 31% no aptaujātajiem atzinuši, ka trūkstošo darbaspēku meklējuši ārzemēs.

Gan vērtējot pašreizējo situāciju Latvijā, gan raugoties no sava uzņēmuma pozīcijām, 69% uzņēmēju pauduši uzskatu, ka uzņēmumam vajadzīga darbaspēka pieejamība ir slikta. Arī raugoties nākotnē, uzņēmēji nav optimistiski noskaņoti par uzņēmumam vajadzīgā darbaspēja pieejamību - 41% uzņēmēju atzīmējis, ka tuvākā gada laikā situācija pasliktināsies, savukārt 48%, ka situācija nemainīsies, bet 5% tic, ka situācija uzlabosies. "Tas ir viskritiskākais rādītājs pēdējo pāris gadu laikā," piebilda Ābelniece.

"Citadele Index" ir pētījums, kuru banka "Citadele" veic kopš 2004.gada. Katru ceturksni tiek aptaujāti 750 uzņēmumu īpašnieki un to vadītāji, tādējādi gūstot ieskatu par situāciju valsts ekonomikā, nozarē un uzņēmumā , kā arī prognozi nākamajiem sešiem mēnešiem. Uzņēmēju aptauju un datu apkopojumu nodrošina SKDS.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās