foto: Toms Koklītis/LETA
Bankas ignorē lielo klientu reputācijas problēmas
"Luminor Bank" Elizabetes ielā.
Bizness un ekonomika
2018. gada 26. marts, 05:50

Bankas ignorē lielo klientu reputācijas problēmas

Jauns.lv

Līdz ar ABLV Bank krahu un pēc ASV finanšu ministra vietnieka viesošanās Latvijā īpaši aktuāls jautājums ir kļuvis par banku klientiem nerezidentiem un čaulas kompānijām. Finanšu ministrija kopā ar banku nevalstisko sektoru šobrīd kopīgi aktīvi strādā, lai rastu risinājumu samilzušajai problēmai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Nerezidentu un čaulas kompāniju apkalpošana Latvijas bankās rada aizdomas par naudas atmazgāšanu. Tāpat sadarbība ar šādiem klientiem neuzlabo Latvijas un pašu banku reputāciju. Paredzams, ka banku nerezidentu un čaulas kompāniju problēma nu būs risināta.

Bet kā ir ar Latvijas pašas klientiem?

Bankām Latvijā ir jāveic ne vien ārvalstīs reģistrētu klientu uzraudzība un izvērtēšana, bet arī vietējie klienti  - privātpersonas un  kompānijas. Uzraudzībā ietilpst ne vien klientu finanšu rādītāji, bet arī klienta reputācija un citi ar klientu saistīti kritēriji.

Jauns.lv pētīja šobrīd tiesībsargu uzmanības lokā esošā uzņēmēja Māra Martinsona un viņa bērnu kompānijas un to saistības pret bankām. Pats Martinsons jau ilgstoši visai aktīvi kuluāros uztur labas attiecības ar dažādu politisko spēku spices personām. Jāatgādina, ka Martinsons, iespējams, ir viena no aizdomās turamajām personām “būvnieku lietā” par iespējamu naudas atmazgāšanu un krāpniecību nodokļu jomā lielā apmērā.

Tāpat KNAB priekšnieks Jēkabs Straume ir apstiprinājis, ka Māris Martinsons ir arī  viena no aizdomās turamajām personām Rimšēviča korupcijas skandālā. Vēl, iespējams, tuvākajā nākotnē Martinsonu sagaida ķibeles saistībā ar obligāto iepirkumu komponenti jeb OIK, kur viņa bērniem pastarpināti pieder nu jau bēdīgi slavenā SIA “Rīgas enerģija”.

Jāatzīmē, ka Māris Martinsons savas impērijas vērtības kādu laiku atpakaļ ir pārrakstījis uz saviem bērniem – Mārci un Monu, kuri pašlaik ikdienā studē un maz ticams, ka viņiem ir iespējas uz pilnu slodzi vadīt savu plašo impēriju, kurā ietilpst pāri par 40 Latvijā reģistrētu kompāniju. Pieļaujams, ka tieši tēvs ir faktiskais aktīvu pārvaldītājs.

Pēc "Lursoft "datiem konstatējams, ka daļai no Martinsonu impērijas uzņēmumiem ir reģistrētas kopsummā miljoniem vērtas komercķīlas. Teju visām no šim komercķīlām figurē viena un tā pati banka, proti,  AS "Luminor bank". Tātad "Luminor bank" vajadzētu būt izvērtētiem visiem riskiem attiecībā uz Martinsoniem un viņu impēriju, tostarp iespējamo reputācijas risku.

Taču, kā liecina publisko reģistru dati, tad "Luminor bank" nav bijis šķērslis izsniegt aizdevumus Martinsonu kontrolētajām kompānijām. Banka komercķīlas ir reģistrējusi ne vien vienai no impērijas galvenajām kompānijām SIA “MM Investīcijas”, bet arī OIK skandālā iesaistītajai SIA “Rīgas enerģija” un  regulārai valsts un pašvaldību naudas apguvējai SIA “Lucidus” (iepriekš – SIA “Moduls Inerjers”).  

Tieši SIA “Lucidus” juridiskajā adresē VID Finanšu policija savulaik bija veikusi apjomīgu kratīšanu tā saucamajā “būvnieku lietā”. Šie fakti liecina, ka bankas izliekas neredzam savu skandalozo klientu iespējamos likumpārkāpumus un reputācijas problēmas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās