foto: Paula Čurkste/LETA
"Trasta Komercbankas" likvidācijas laikā pārdotajam īpašumam uzlikts policijas arests
Likvidējamās "Trasta komercbankas" administrators Ilmārs Krūms tiek konvojēts pēc tiesas sēdes Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā, kur viņam piemēroja drošibas līdzekli - apcietinājumu.
Bizness un ekonomika
2018. gada 13. marts, 11:45

"Trasta Komercbankas" likvidācijas laikā pārdotajam īpašumam uzlikts policijas arests

Jauns.lv

Pērnā gada 9. jūnijā uz aizdomu pamata par iespējamām pretlikumīgām darbībām AS "Trasta Komercbankas" likvidācijas procesā tika aizturēta virkne personu, tostarp, tā brīža bankas likvidators Ilmārs Krūms, kā arī bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds.

Tagad mediji ziņo, ka Krūmam, kurš vēl aizvien turpina likumīgi strādāt par zvērinātu advokātu, prokuratūra esot izvirzījusi apsūdzību par nolaidību, lai gan citām AS "Trasta komercbankas" likvidācijas lietā iespējams iesaistītajām personām, piemēram, Sprūdam, prokuratūras apsūdzības ir smagākas. Jaušams, ka Krūms pirmstiesas izmeklēšanas laikā būs spējis pārliecināt tiesībsargājošās iestādes par savu, iespējams, mazāku nodarījumu sākotnēji inkriminētajās apsūdzībās. Krūms arī tika ātrāk par Sprūdu atbrīvots no ieslodzījuma, jo Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkalpošanas pārvaldes  (ENAP) ātrāk  nomainīja bijušajam likvidatoram maigāku drošības līdzekli nekā viņa bijušajam amata brālim Sprūdam.

Likvidācijas laikā Krūms kā AS "Trasta Komercbanka" likvidators ir pārdevis virkni bankas īpašumu, kas ir bijuši mazāk vērtīgi un ļoti vērtīgi – viens no tiem varētu būt – piecstāvu biroja ēka Vecrīgas sirdī, kur banka bija reģistrējusi pat savu juridisko adresi. Jauns. lv rīcībā ir nonākusi informācija, ka šim AS "Trasta Komercbanka" bijušajam nekustamajam īpašumam jau kādu laiku ir uzlikts ENAP arests. Tas uzlikts, pamatojoties uz 2017. gada  21. februāra iestādes lēmumu, kas apstiprināts tiesā divas dienas vēlāk.

Pirms ENAP un tiesas uzliktā aresta, 2017. gada 15. februārī Zemesgrāmata ir reģistrējusi sākotnēju nekustamā īpašuma atsavināšanas aizlieguma atzīmi, pamatojoties uz 2017. gada 3. februāra Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta rīkojumu.

Saskaņā ar zemesgrāmatas sniegto informāciju, 2016. gada 15. novembrī starp jau likvidējamo AS "Trasta komercbanku" un  kādu ārzonas kompāniju "DoTex Business Corp." ticis noslēgts pirkuma līgums ar ieskaitu par 5. stāvu ēkas pārdošanas vērtību 1 6211 131,10 eiro, tādējādi 2016. gada 14. decembrī šī ārzonas kompānija ir kļuvusi par jauno saimnieku ēkai bez izsoles. Te gan ir vērts norādīt, ka 2009. gada 21. aprīlī pati banka šo īpašumu ekonomiskās krīzes laikā, kad strauji kritās nekustamo īpašumu cenas, to iegādājās no kāda Kipras uzņēmuma par krietni lielāku summu - 5,4 miljoniem latu, (vairāk nekā 7,68 miljoniem eiro), nokļūstot mediju redzeslokā kā viens no tā laika lielākajiem darījumiem.

Interesants vēl arī ir fakts, ka lai arī banka savu īpašumu jau bija pārdevusi, tās likvidators bankas juridisko adresi nebija mainījis un turpināja tur saimniekot, to pats Krūms publiski ir apliecinājis ar savu rīcību, aicinot uz izsolēm interesentus tieši uz šo īpašumu. Kā liecina viņa sniegtās ziņas, tad pēdējās izsoles šajā īpašumā Krūms bija plānojis veikt līdz 2017. gada 12. jūnijam, bet jau trīs dienas vēlāk savā advokāta prakses vietā Rīgā, Strēlnieku ielā, kurā arī patlaban praktizē kā zvērināts advokāts.