foto: LETA
Veģetārisms Latvijā nav populārs - gaļu ēd 97% valsts iedzīvotāju
Ātrās apkalpošanas restorāna "Lido" piedāvātie ēdieni atklāšanas pasākumā tirdzniecības centrā "Origo".
2017. gada 24. augusts, 17:30

Veģetārisms Latvijā nav populārs - gaļu ēd 97% valsts iedzīvotāju

Kasjauns.lv/LETA

Lielākā daļa jeb 97% iedzīvotāju atzīst, ka ikdienā pārtikā lieto svaigu gaļu un gaļas produktus, liecina jaunākā SIA "Maxima Latvija" veiktā pētījuma "Maxima mazumtirdzniecības kompass" dati.

Ikdienas maltītēs 56% aptaujāto izvēlas vistas gaļu, kamēr cūkgaļu izvēlas 46% respondentu. Bet tādus gaļas veidus kā liellopa gaļu un tītara gaļu mēnesī reizi vai retāk izvēlas attiecīgi 47% un 44% aptaujāto.

Analizējot iedzīvotāju iepirkšanās paradumus "Maxima Latvija" veikalos, "Maxima Latvija" Biznesa analītikas departamenta vadītāja Zane Kaktiņa stāsta, ka veikalos var novērot, ka ar katru gadu arvien vairāk iepirkumu groziņos tiek likta svaiga vistas gaļa. Pērn "Maxima Latvija" veikalos 38,6% no visas pārdotās svaigās gaļas apjoma bija tieši svaiga vistas gaļa. Pirktākie svaigas vistas gaļas veidi ir vistas fileja, stilbiņi un šķiņķīši. Tiesa, pēdējo gadu laikā iedzīvotāji priekšroku dod vistas filejai vairāk nekā šķiņķīšiem.

Vistas gaļas izvēles viens no galvenajiem kritērijiem ir šīs gaļas salīdzinoši zemā cena, kas veicina tās lietošanu uzturā biežāk nekā citus gaļas veidus - tā atzīmējuši 59% no respondentiem. Savukārt par dārgāko tiek atzīta liellopu un jēra gaļa - tā domā attiecīgi 40% un 39% respondentu.

Iedzīvotāju pētījuma rezultāti liecina, ka 60% respondentu savā uzturā lieto tikai vistas, cūkas, liellopa un tītara gaļu un teju vispār neēd tādu gaļu kā jēra gaļa, truša gaļa vai medījumu gaļa. Kā liecina pētījuma dati, tas varētu būt skaidrojams ar atsevišķu gaļas veidu nepieejamību veikalos. Proti, truša gaļa nav pieejama 37% respondentu, jēra gaļa 43% respondentu, bet medījuma gaļa ir visretāk sastopamā un to atzīst 58% respondentu.

Tāpat tieši šie trīs gaļas veidi tiek uzskatīti par specifiskākajiem garšas ziņā, kas daļai no respondentiem īsti negaršo, kā arī tie tiek uzskatīti par grūtāk pagatavojamiem gaļas veidiem, skaidro Kaktiņa.

Lielākais vairākums respondentu, kuri savā uzturā lieto cūkgaļu vai vistas gaļu, arī turpmāk neplāno mainīt uzturā izvēlēto gaļas veidu - tā norādījuši 72% respondentu attiecībā par cūkgaļu un 83% attiecībā par vistas gaļu.

Vairāk jeb 34% respondentu atzīst, ka izvēlas iegādāties tikai Latvijas cūkgaļu. Savukārt vistas gaļai, kam izcelsmes valsts ir Latvija, priekšroku dod 29% iedzīvotāju.