Nekavējoties tiks uzsākts kompānijas „airBaltic” audits
Bizness un ekonomika
2011. gada 10. janvāris, 13:22

Nekavējoties tiks uzsākts kompānijas „airBaltic” audits

Jauns.lv

Šodien Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") akcionāru sapulcē iecelta jauna uzņēmuma padome, kuras uzdevums ir nekavējoties sākt auditu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tas nepieciešams, lai iegūtu pārskatu par visām darbībām, kas notikušas "airBaltic", tostarp iepriekšējās padomes darbības un zīmola darījuma izvērtēšana, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Satiksmes ministrijā (SM).

SM virzītie valsts interešu pārstāvji padomē ir Santa Glāzniece, VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" valdes loceklis Gints Kiršteins un Raitis Tukāns. Iepriekšējā satiksmes ministra Kaspara Gerharda (TB/LNNK) ministrijas vadīšanas laikā izvirzītais padomes loceklis Niks Bulmanis vairs nav izvirzīts darbam padomē, kaut arī vēl pirms nepilniem diviem mēnešiem SM kā valsts akcionārs padomes darbam apstiprināja arī Bulmani.

SM uzsver, ka Glāzniecei ir liela pieredze juridiskajā jomā un viņa iepriekš ilgstoši strādājusi Uzņēmumu reģistrā, bet pašreizējā darba vieta ir SIA "LSF Holdigs". Šī pieredze nodrošināšot juridisko jautājumu risināšanu, lai efektīvi aizstāvētu valsts kā vairākuma akcionāra intereses.

Savukārt Tukāns ilgstoši darbojies finanšu jomā, pašlaik strādā brokeru kompānijā "Maximus Capital Management". Iepriekš strādājis "GE Money Bank", "Citadele Asset Management", viņam ir arī ārvalstu finanšu konsultanta pieredze ASV kompānijā "Morgan Stanley" un "Sun Trust Bank", kas palīdzēs valstij kā akcionāram nodrošināt efektīvu finanšu pārvaldību uzņēmumā.

Kiršteins "airBaltic" padomē tika iecelts jau pagājušā gada 6.septembrī un šodien padomē apstiprināts atkārtoti.

SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) izvirzījusi padomes locekļiem iepriekšējos pārstāvjus Ilmāru Razumovski un Žanu Šarlu-Korsaku.

SM esot aicinājusi "airBaltic" valdi saskaņā ar Komerclikumu sasaukt pirmo jaunās padomes sēdi pēc iespējas ātrāk, lai ievēlētu padomes priekšsēdētāju un padome pilntiesīgi sāktu risināt jautājumus, kas ir tās kompetencē.

Jaunās padomes uzdevums ir nekavējoties sākt auditu, lai iegūtu pārskatu par visām darbībām, kas notikušas "airBaltic", tostarp iepriekšējās padomes darbības un zīmola darījuma izvērtēšana, kā arī par tiesvedības procesiem starp aviokompāniju un starptautisko lidostu "Rīga", skaidro SM.

Ministrija uzsver, ka padome ir vienīgais institūts valsts interešu pārstāvībai uzņēmumā.

"airBaltic" ir dibināta 1995.gadā.

Uzņēmuma galvenie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju, kā arī lidsabiedrības vadītājam Flikam un Krievijas uzņēmējam Staņislavam Kovtunam vienādās daļās piederošā SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" - 47,2% akciju. "airBaltic" flotē ir 29 lidmašīnas: sešas "Boeing 737-500", astoņas "Boeing 737-300", divas "Boeing 757-200", desmit "Fokker 50" un astoņas "Bombardier Q400Next Gen".

LETA/Foto:LETA