Kirgizstānā ierosināta krimināllieta pret Latvijas baņķieri Valēriju Belokoņu
Bizness un ekonomika
2011. gada 1. marts, 16:11

Kirgizstānā ierosināta krimināllieta pret Latvijas baņķieri Valēriju Belokoņu

Jauns.lv

Kirgizstānas centrālā banka paziņojusi, ka ierosināta krimināllieta pret Latvijas baņķieri Valēriju Belokoņu, kurš ir šīs valsts komercbankas "Manas Bank" lielākais īpašnieks.

Kirgizstānas Nacionālās bankas paziņojumā atgādināts, ka pēc tam, kad pagājušā gada aprīļa opozīcijas nemieros tika gāzts iepriekšējais Kirgizstānas prezidents Kurmanbeks Bakijevs, Nacionālā banka ieviesa pagaidu pārvaldi bankā "Manas Bank" un veica pārbaudes.

Paziņojumā teikts, ka šajās pārbaudēs konstatēti daudzi pārkāpumi un Ģenerālprokuratūra ierosinājusi krimināllietu pret "Manas Bank" lielāko akcionāru Valēriju Belokoņu un bankas amatpersonām, kuri paziņojumā minēti kā S.Kostirins, J.Kačnovs, A.Lase un J.Verbickis.

Tajā norādīts, ka saskaņā ar likumu gadījumos, kad pret komercbankas amatpersonu ierosināta krimināllieta, attiecībā uz banku ir jāveic konservācijas pasākumi, tāpēc 31.janvārī Nacionālā banka ieviesusi konservācijas režīmu bankā "Manas Bank".

Paziņojumā piebilsts, ka "pagaidu pārvaldes un konservācijas režīma laikā Kirgizstānas Nacionālā banka pastāvīgi ierosināja bankas galvenajam akcionāram [Belokoņam] veikt pasākumus, kas vērsti uz bankas finanšu stāvokļa atveseļošanu un nostiprināšanu, taču papildu kapitalizāciju viņš nav veicis, nav izpildīti arī pārējie pasākumi".

"Nacionālā banka ir gatava atklāti un caurredzami turpināt sarunas ar galveno akcionāru," uzsvērts paziņojumā.

"Baltic International Bank", kuras lielākais īpašnieks ir Valērijs Belokoņs, vadība aģentūrai BNS atzina, ka, komentējot izskanējušo informāciju, ir jāmin divi svarīgi momenti par informācijas statusu un situācijas būtību.

"Pirmkārt, Valērijs Belokoņs nav saņēmis nekādu oficiālu vai neoficiālu paziņojumu vai informāciju no Kirgizstānas varas iestādēm par viņa personas figurēšanu jebkādā kriminālprocesā. Tas nozīmē, ka minētais ir tikai viedoklis par parādījušos neoficiālu informāciju, nevis faktiem," sacīja "Baltic International Bank" vadība.

Bankas vadība arī norādīja, ka, otrkārt, ir arī jāapzinās, ka situācija ar Belokoņa aktīviem šajā valstī ir tikai saimniecisks strīds, kurā viena no pusēm - Kirgizstāna - starptautiskā vidē raisa pamatotas bažas par tiesiskuma principu ievērošanu, ko apliecina apstāklis, ka starptautiskās nevalstiskās organizācijas "Trasparency International" 2010.gada korupcijas indeksā Kirgizstāna ieņem kritiski zemo 164.vietu starp 178 valstīm.

"Ikvienam ir objektīvi jāizvērtē jebkura informācija, kas nāk no Kirgizstānas. Situācijas duālismu un neskaidrību apliecina gan ekonomiskais stāvoklis, kas nemitīgi pasliktinās, gan arī Kirgizstānas amatpersonu pretrunīgie izteikumi par organizētās noziedzības saaugšanu ar visām valsts varas sistēmām," klāstīja bankas vadība.

Bankā arī piebilda, ka, pamatojoties uz starpvaldību noslēgtajiem līgumiem un Latvijas Ārlietu ministrijas paziņotajām darbības prioritātēm par savas valsts fizisku un juridisku personu un viņu ieguldījumu aizsardzību ārvalstīs, Belokoņs visu šo laiku ir centies aizstāvēt savas tiesības un intereses šajā valstī, tostarp noslēdzot vienošanos ar starptautisku juridisku kompāniju "Clifford Chance".

"Belokoņs šīs situācijas risinājumu saredz, tikai ievērojot tiesiskuma principus un pastāvošos likumus," sacīja "Baltic International Bank" vadība.

Jau ziņots, ka Kirgizstānas pagaidu valdība, kas pērn aprīlī nāca pie varas pēc prezidenta Kurmanbeka Bakijeva gāšanas, pārņēma savā kontrolē piecas valsts komercbankas, tostarp "Manas Bank". Šāds lēmums tika pamatots ar nepieciešamību novērst naudas aizplūšanu no kontiem, kuri saistīti ar Bakijevu un citām gāztās valdības amatpersonām. Bankās "Manas Bank", "AsiaUniversalBank", "Issyk-Kul Bank", "KyrgyzCreditBank" un "Akyl Bank" tika noteikta valsts centrālās bankas tiešā pārvalde.

BNS/Foto: Agnese Gulbe/LETA