Aptauja: glaunie restorāni zaudēs pozīcijas, populārākas kļūs vidējā līmeņa ēstuves
Nākotnē luksus restorāni zaudēs pozīcijas, populārākas kļūs vidējā līmeņa ēstuves, komentējot ēdināšanas biznesa nākotni, aptaujā atzinuši pasaules vadošo restorānu īpašnieki un šefpavāri.
Vērtējot restorānu biznesa perspektīvas, gan paši īpašnieki, gan restorānu kritiķi atzīst, ka ekskluzīvie restorāni zaudēs savas pozīcijas.
Pētījuma dati liecina, ka tikai 16,4% ekspertu norādījuši luksus restorānus kā kulinārijas nozares nākotnes prioritāti. Kopā ar luksus restorāniem tendenču saraksta apakšgalā - ātrā ēdināšana, ēdienu gatavošana mājās un molekulārā gastronomija. 57% aptaujāto ir pārliecināti, ka populārāki kļūs vidējā līmeņa ēdināšanas uzņēmumi.
Lielāku popularitāti paredz arī bistro tipa restorāniem, kuros klientiem ir iespēja ātri ieturēt maltīti, kas ir pagatavota pēc viņu pasūtījuma. Vietējie produkti un japāņu virtuves vienkāršums - tā eksperti raksturo ēdināšanas paradumu tendences tuvāko gadu laikā.
Gandrīz 60% ekspertu atzina, ka prioritāte paliks vietējie produkti un no tiem pagatavotie tradicionālie ēdieni. Šī tendence skaidrojama ar pieaugošo Skandināvijas valstu un Japānas tradīciju ietekmi kulinārijā, kas izpaužas kā vēlme saglabāt produkta dabisko garšu un padarīt ēdienu gatavošanu vienkāršāku.
Tikai 15% ''Electrolux'' pētījuma dalībnieku atzīmēja ēdienu gatavošanu mājās kā vienu no tendencēm, taču Latvijā vērojams, ka tā jau ir aktualitāte. Iespēju pašiem pagatavot gardas pusdienas vai vakariņas cilvēki izmanto dažādu apsvērumu dēļ. Vieniem tas ir hobijs, citiem iespēja ietaupīt vai būt drošam, ka pagatavotais ēdiens ir veselīgs.
Pētījumā piedalījās "World’s 50 Best Restaurants" akadēmijas dalībnieki.