Bizness un ekonomika
2011. gada 14. oktobris, 16:14

"Microsoft" pabeidz "Skype" iegādes darījumu

Jauns.lv

ASV datorprogrammatūru kompānija "Microsoft" pabeigusi interneta sarunu kompānijas "Skype" iegādes darījumu, paziņoja "Microsoft".

Par to, ka "Microsoft" 8,5 miljardus ASV dolāru (apmēram 4,3 miljardus latu) vērtā darījumā iegādāsies "Skype", tika paziņots 10. maijā. Līdz šim "Skype" kontrolpakete piederēja ASV reģistrētajam investīciju uzņēmumam "Silver Lake".

"Skype" kļuvusi "Microsoft" struktūrvienību, un par tās prezidentu izraudzīts līdzšinējais "Skype" ģenerāldirektors Tonijs Beitss, kurš tagad būs tieši pakļauts " Microsoft" vadītājam Stīvam Balmeram.

"Skype" turpinās sniegt klientiem savus pakalpojumus, saglabājot līdzšinējās uzņēmuma pārstāvniecības Igaunijā, Čehijā, Krievijā, Zviedrijā, Lielbritānijā, Luksemburgā, Japānā, Singapūrā, Honkongā un ASV.

"Skype" programmatūru izgudrojuši un izstrādājuši trīs Igaunijas programmētāji. 2003.gadā izveidoto "Skype" 2005.gada septembrī iegādājās interneta izsoļu vietne "eBay", kas pēc četriem gadiem interneta sarunu kompāniju pārdeva konsorcijam, ko vadīja "Silver Lake", bet tajā ietilpa arī "eBay International", "CPP Investment Board", "Joltid", "Europlay Capital Advisors" un "Andreessen Horowitz".

Eiropas Komisija (EK) 7.oktobrī nolēma atļaut "Microsoft" iegādāties "Skype", atzīstot, ka šis darījums būtiski neietekmēs konkurenci Eiropas vienotajā tirgū, tomēr virknē valstu darījumam joprojām nepieciešams saņemt pretmonopola regulatoru apstiprinājumu. Šajās valstīs darījums oficiāli tiks pabeigts pēc nepieciešamo atļauju saņemšanas.

Darījuma izskatīšana turpinās arī Krievijā, kur Krievijas Pretmonopola dienests savu lēmumu par šo darījumu solījis pasludināt līdz 2. decembrim.

Lai gan "Skype" miljoniem cilvēku visa pasaulē ir kļuvis par ērtu saziņas līdzekli, kompānija savu astoņu darbības gadu laikā ir strādājusi ar nelielu peļņu. Tā kā uzņēmums turpina iekarot jaunus tirgus visa pasaulē, peļņa tiek izlietota investīcijām. Kompānijas parādsaistības pērnā gada nogale bija mērāms 686 miljonos dolāru (apmēram 343 miljoni latu).

LETA