Lietuvā paraksta ES orderi Antonova un Baranauska aizturēšanai
Bizness un ekonomika

Lietuvā paraksta ES orderi Antonova un Baranauska aizturēšanai

Jauns.lv

Lietuvas ģenerālprokurors Darjus Valis trešdien parakstījis Eiropas Savienības (ES) orderi valsts pārņemtās komercbankas "Snoras" bijušo lielāko akcionāru Vladimira Antonova un Raimonda Baranauska aizturēšanai.

Bijušais Snoras bankas lielākais akcionārs Vladimirs Antonovs.
Bijušais Snoras bankas lielākais akcionārs Vladimirs Antonovs.

Ģenerālprokuratūras paziņojumā teikts, ka Antonovam un Baranauskam izvirzītas apsūdzības par īpašuma piesavināšanos lielā apmērā, dokumentu viltošanu, bet Baranauskam - arī par grāmatvedības datu sagrozīšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Valis žurnālistus informēja, ka "Snoras" lietā arī citi aizdomās turamie, taču atteicās atklāt viņu vārdus. Viņš teica, ka prokuratūra varētu iztaujāt bijušo Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētāju Reinoldiju Šarkinu.

Jau ziņots, ka pēc informācijas saņemšanas no Lietuvas centrālās bankas par situāciju bankā "Snoras" 14.novembrī Lietuvas ģenerālprokuratūra ierosināja krimināllietu.

Savukārt Latvijas Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis otrdien paziņoja, ka Antonovs, kurš bija "Latvijas Krājbankas" padomes priekšsēdētājs, ir atzīts par aizdomās turamo personu un tiek lemts par viņa izsludināšanu meklēšanā. Aizturēti arī "Latvijas Krājbankas" bijušie valdes locekļi, bet bijušajam valdes priekšsēdētājam Ivaram Pridītim piemērots apcietinājums.

Lietuvas valdība 16.novembrī nacionalizēja 100% bankas "Snoras" akciju, kuru kontrolpakete piederēja Antonovam, bet 25% - Baranauskam, kurš bija "Snoras" valdes priekšsēdētājs. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā.

Savukārt Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 21.novembrī nolēma apturēt "Snoras" meitasbankas "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā.