Dienas pirmajā pusē "Krājbankas" klientiem izmaksāti 20,5 miljoni latu
Bizness un ekonomika

Dienas pirmajā pusē "Krājbankas" klientiem izmaksāti 20,5 miljoni latu

Jauns.lv

Šodien līdz plkst. 14.30 bankā "Citadele" valsts garantētā atlīdzība ir izmaksāta 4075 "Latvijas Krājbankas" klientiem, kopumā izmaksājot 20,5 miljonus latu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Citadeles" pārstāve Ieva Prauliņa.

„Citadeles” pārstāvji atgādina, ka garantēto atlīdzību noguldītāji varēs saņemt vēl 60 gadus.
„Citadeles” pārstāvji atgādina, ka garantēto atlīdzību noguldītāji varēs saņemt vēl 60 gadus.

"Krājbankas" klientiem izmaksājamos finanšu līdzekļus garantē valsts, un tie "Citadelei" tiek piešķirti no valsts Noguldījumu garantiju fonda.

Šis finansējums tiek turēts atsevišķi no "Citadeles" bilances, tāpēc atlīdzību nauda nav atkarīga no "Citadeles" darbības, un bankas darbība nav atkarīga no šīs naudas. "Citadele" kalpo kā instruments, lai nodrošinātu atlīdzības izmaksu noguldītājiem.

Jau ziņots, ka šodien pirmajā darbības stundā AS "Citadele banka" apkalpojusi jau aptuveni 1130 AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbankas") klientus, izmaksājot apmēram 5,4 miljonus latu garantētās atlīdzības, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) biroja vadītāja Anna Dravniece.

Garantēto atlīdzību klienti izņēmuši gan skaidrā naudā, gan ar pārskaitījumu, sacīja Dravniece.

Biznesa portāla "Nozare.lv" aprēķini liecina, ka pirmajā stundā vidējā vienam "Latvijas Krājbankas" klientam izmaksātā garantētās atlīdzības summa ir aptuveni 4778 lati.

FKTK lūdz "Krājbankas" noguldītājus neradīt nesamērīgi lielas rindas AS "Citadele banka" filiālēs un pirmajā dienā visiem "Latvijas Krājbanka" noguldītājiem vienlaikus nesteigties saņemt garantēto atlīdzību. FKTK atgādina, ka garantēto atlīdzību noguldītāji varēs saņemt vēl 60 gadus pēc noguldījumu nepieejamības iestāšanās, tas ir, līdz pat 2071.gadam.

"Latvijas Krājbankas" noguldītāji garantēto atlīdzību saņem no Noguldījumu garantiju fonda, taču tehnisko izmaksas procesu veic AS "Citadele banka". FKTK uzsver, ka garantētās atlīdzības pietiks visiem "Latvijas Krājbankas" noguldītājiem un tā nav AS "Citadele banka" nauda, bet Noguldījumu garantiju fonda līdzekļi.

Kā ziņots, no šodienas banka "Citadele" sāk izmaksāt AS "Latvijas Krājbanka" noguldītājiem valsts garantētās atlīdzības.

Pagājušajā piektdienā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieņēmusi lēmumu, ka izmaksu nodrošinās banka "Citadele".

Saskaņā ar likumu naudu varēs saņemt 60 gadus, rēķinot no 29.novembra. Atbildīgās amatpersonas tāpēc aicina cilvēkus jau pirmajā naudas izmaksas dienā "neforsēt" banku "Citadele", jo valsts garantētos noguldījumus varēs izņemt ilgu laika posmu.

Neraugoties uz šādiem aicinājumiem, šodien pie "Citadeles" filiālēm veidojas garas cilvēku rindas.

Jau ziņots, ka 21.novembrī FKTK padome nolēma apturēt "Krājbankas" darbību, jo tika konstatēts līdzekļu iztrūkums aptuveni 100 miljonu latu apmērā. Tā kā Lietuva nolēmusi pieteikt bankrota lietas ierosināšanu pret "Latvijas Krājbankas" lielāko akcionāri "Snoras", FKTK gatavo Latvijā strādājošās bankas maksātnespējas pieteikumu.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA