Bizness un ekonomika
2012. gada 6. marts, 10:47

Pētījums: Eiropā lielākā sieviešu un vīriešu nevienlīdzība pastāv Vācijā

Jauns.lv

Starp Eiropas valstīm vislielākā nevienlīdzība attiecībā uz vīriešu un sieviešu atalgojuma apmēru un citām karjeras iespējām pastāv Vācijā, secināts Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pētījumā.

Pilnu slodzi strādājošās sievietes Vācijā nopelna vidēji par 21,6% mazāk nekā viņu vīriešu kolēģi. Vidējais rādītājs OECD dalībvalstīs ir 16%.

Starp OECD dalībvalstīm Vāciju šajā ziņā apsteidz tikai Japāna un Koreja.

Sieviešu un vīriešu atalgojuma apmērs Vācijā vēl būtiskāk atšķiras sabiedriskajā sektorā, kur sievietes pelna par 23% mazāk nekā vīrieši.

Īpaši asu kritiku OECD velta faktam, ka Vācijā vadošos amatos joprojām ir neliela sieviešu pārstāvniecība.

"Kas attiecas uz sievietēm vadošos amatos, Vācija starptautiskā mērogā ievērojami atpaliek," teikts organizācijas pētījumā.

Saskaņā ar statistikas datiem tikai 3% amatu uzņēmumu valdēs Vācijā ieņem sievietes, kas ir zemākais rādītājs Eiropā no OECD dalībvalstīm. Vācija šajā ziņā atpaliek arī no Japānas, Meksikas, ASV un Krievijas.

Vidējais rādītājs OECD valstīs ir 10%, bet tādās valstīs kā Francija, Zviedrija, Somija un Slovākija tas svārstās pat robežās no 15% līdz 20%.

Vairākas valstis, tostarp Spānija, Islande, Francija, Beļģija un Nīderlande, apsver iespēju noteikt kvotas sieviešu iekļaušanai uzņēmumu valdēs.

Viens no būtiskākajiem nevienlīdzības problēmas cēloņiem Vācijā, pēc OECD ekspertu domām, ir nepietiekami attīstītā bērnu kopšanas infrastruktūra šajā valstī. Proti, nepietiekamais bērnudārzu un bērnu dienas aprūpes centru skaits liedz daudzām sievietēm atgriezties darba dzīvē.

Tikai 18% Vācijā dzīvojošo bērnu vecumā līdz diviem gadiem ir iespēja apmeklēt dienas aprūpes centru. OECD dalībvalstu vidū vidējais rādītājs ir aptuveni uz pusi lielāks.

LETA