Bizness un ekonomika
2012. gada 1. aprīlis, 08:19

Ar trīs lielo HES jaudu pietiktu 1000 jauno tramvaju darbināšanai

Jauns.lv

Ar trīs Daugavas hidroelektrostaciju (HES) jaudu pietiek, lai darbinātu 1000 jaunos tramvajus, liecina AS "Latvenergo" izveidotais infografiks "Interesanti fakti par Latvijas HES".

Materiālā arī minēts, ka trīs Daugavas HES ūdenstilpēs ir tik daudz ūdens, lai katrs pasaules iedzīvotājs varētu ieiet vannā, un gandrīz puse ūdens vēl paliktu pāri. Visvairāk vannu veido Pļaviņu HES - piecus miljardus, tālāk seko Rīgas HES ar 3,24 miljardiem un Ķeguma HES ar 1,68 miljardiem.

Pļaviņu HES ūdens līmeņa starpība abās aizsprosta pusēs ir 40 metri, kas pārsniedz deviņstāvu mājas augstumu, savukārt vienā sekundē caur Pļaviņu HES izplūst ūdens, kura masa atbilst 8,5 lidmašīnu "Boeing 737" savaram.

Informatīvajā materiālā norādīts, ka 30 vatu spuldzes gaisma atbilst 25 sveču dotajai gaismai, bet Pļaviņu HES jaudas pietiek, lai spīdētu 6,1 miljons spuldžu.

Pļaviņu HES arī izceļas ar to, ka tur atrodas vienīgais autotransporta tunelis Latvijā. Tā garums ir 188,2 metri. Savukārt 2010.gadā 5.maijā Daugavā lejpus Pļaviņu HES noķertais sams ir lielākā zināmā zivs, kāda jebkad noķerta Latvijas teritorijā - tās garums ir 2,42 metri, tā svēra 84 kilogramus. Turklāt šī HES ir "piedalījusies" mākslas filmas uzņemšana. Proti, 1965.gadā, kad stacija tika celta, Krievijas "Mosfiļm" uzņēma mākslas filmu "Rītdienas ielā". Filmas darbība notika reālā būvlaukumā - Pļaviņu HES.

Elektrisko jaudu, kas elektropiedziņas automašīnai "OSCar eO" nepieciešama, lai Dakāras rallijā nobrauktu no starta līdz finišam, trīs Daugavas HES saražo pusotrā minūtē, teikts infografikā.

Trīs lielākajās HES iegūst lielāko daļu "Latvenergo" ražotās enerģijas - vidēji 70% no kopējā saražotā elektroenerģijas apjoma. Ķeguma HES kopējā jauda ir 264,1 megavats (MW), Pļaviņu HES - 884 MW, Rīgas HES - 402 MW. Elektrību ražo arī uzņēmumam piederošā Aiviekstes HES ar jaudu 0,8 MW.

LETA