Volvo serviss izmanto bezvadu sakarus
Pirms gadiem kaut kas tāds visticamāk liktos kā fragments no zinātniskās fantastikas filmas vai romāna. Tagad automobiļa un servisa savstarpējā komunikācija ir realitāte.
Auto un tehnoloģijas
2012. gada 18. jūlijs, 12:25

Volvo serviss izmanto bezvadu sakarus

Jauns.lv

Volvo Trucks ir izstrādājis jaunu, uz GSM bāzes izveidotu sistēmu, kura ļauj servisa centrā no attāluma pārbaudīt kravas automašīnas stāvokli - jaunievedumu, kas sola lielāku darbspējas laiku un zemākas tehnisko apkopju izmaksas. Šo sistēmu Eiropā ir plānots ieviest jau 2013. gadā.

Jaunie tālvadības pakalpojumi ir iespējami, pateicoties pēdējās paaudzes kravas automašīnā iebūvētajām telemātikas izstrādnēm (TGW). Tās ļauj Volvo servisa centra darbiniekiem no attāluma sekot transportlīdzekļa sastāvdaļu izdilumam un tehniskajam stāvoklim, kā arī nolasīt defektu kodus, izmantojot GSM tīklu.

“Ar šo jauno kravas automašīnā iebūvēto saziņas ierīču starpniecību servisa centrs nepārtraukti saņem informāciju par daudzu sastāvdaļu izdilumu,” skaidro Kristians Gustavsons, Volvo Trucks servisa vadītājs.

Šī jaunā sistēma ļauj servisa centra tehniķiem noskaidrot, kāds ir kravas automašīnas nobraukums kopš iepriekšējās tehniskās apkopes un cik lielā mērā ir nolietojušās daudzas sastāvdaļas. Pēc tam servisa centrā ir iespējams plānot kārtējo tehnisko apkopi saskaņā ar katra transportlīdzekļa faktiskajām vajadzībām.

 

Bezvadu sakari starp kravas automašīnu un servisa centru ļauj precīzāk ievērot tehnisko apkopju grafiku. Ja kravas automašīna tiek izmantota citādāk nekā sākotnēji tika paredzēts, noteiktajā starpapkopju periodā faktiskais transportlīdzekļa nobraukums var būt ievērojami lielāks vai mazāks par plānoto. Kad servisa centrs saņem datus par faktisko nodilumu, ir iespējams koriģēt tehniskās apkopes intervālus atbilstoši konkrētās kravas automašīnas vajadzībām.

Pielietojot TGW, būs iespējama parametru atjaunināšana no attāluma, bet nākotnē kravas automašīnai būs iespējams atjaunināt veselas programmnodrošinājuma paketes. Sākotnēji sistēmai būs ierobežots atjaunināmo parametru skaits, bet saskaņā ar Kristiana Gustavsona teikto dažu turpmāko gadu laikā Volvo Trucks ievērojami paplašinās minētās iespējas, lai pārvadājumu uzņēmumiem palielinātu darbspējas laiku un samazinātu ekspluatācijas izmaksas.

kasjauns.lv, Foto: Volvo Truck

Tēmas