"Užavas alus" īpašnieks pastāsta, kas traucē attīstīties: nodokļu sistēma
Latvijā nodokļu sloga dēļ tiek bremzēta alus ražotāju attīstība, uzskata "Užavas alus" ražotājs.
Bizness un ekonomika
2016. gada 14. oktobris, 08:40

"Užavas alus" īpašnieks pastāsta, kas traucē attīstīties: nodokļu sistēma

Jauns.lv

Nodokļu sloga dēļ Latvijā tiek bremzēta alus ražotāju attīstība, sacīja Ventspils novada alus darītavas "Užavas alus" (iepriekš "Zaksi") īpašnieks Uldis Pumpurs.

"Nodokļu politika varētu būt mazliet labāka. Saeimā pieņemts lēmums par akcīzes nodokļa pakāpenisku celšanu šogad un arī nākamgad. Domāju, ka tas ir nepamatoti, jo sevišķi tāpēc, ka no tautsaimniecības attīstības viedokļa nav nemaz tik laba situācija. Tas nozīmē, ka valdība mūsu attīstību nevis stimulē, bet bremzē. Paaugstinot akcīzes nodokli, produkcijas cena nevis samazinās, bet palielinās. Līdz ar to nekāda attīstība nevar notikt, un to var attiecināt ne tikai uz alus nozari, bet visu Latviju kopumā," sacīja Pumpurs, piebilstot, ka valdībā nepietiek ar atsevišķiem cilvēkiem, kam ir zināšanas, spējas un dzīves pieredze, lai sekmētu ekonomisko attīstību, pieņemot ekonomiskus un politiskus lēmumus.

Viņš piebilda, ka valsts budžetā trūkstošos līdzekļus iespējams rast arī citādākā veidā, nevis paaugstinot nodokļus. "Valdībai vajadzētu sākt no otra gala, pieņemt bezdeficīta budžetu, samazināt administratīvo aparātu, tad arī būs nauda," rosināja Pumpurs, piebilstot, ka Latvijas valdībai vajadzētu ņemt piemēru no Igaunijas, kuras nodokļu politika ir vērsta uz ražošanas attīstību, pretēji Latvijai, kur ražošanu attīstīta tikai paši uzņēmēji, kuriem nodokļu sloga dēļ to kļūst arvien grūtāk paveikt.

Jau vēstīts, ka pērn "Užavas alus" strādāja ar 3,195 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,9% vairāk nekā 2014.gadā, un 238 940 eiro zaudējumiem pretēji peļņai gadu iepriekš.

Kompānija dibināta 1995.gadā, un tās pamatkapitāls ir 298 802 eiro. Alus darītavas vienīgais īpašnieks ir Uldis Pumpurs.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA