Jo šeit ir Latvija: bijušās balerīnas strādā „Maxima” par pārdevējām
Kādreizējās baletdejotājas, cīnoties ar nabadzību, ir spiestas pat strādāt veikalos „Maxima” par pārdevējām.
Bizness un ekonomika

Jo šeit ir Latvija: bijušās balerīnas strādā „Maxima” par pārdevējām

Jauns.lv

Kādreiz publiku priecējušie mākslinieki savā ģimenes budžetā nevar savilkt galus kopā un ir spiesti sēdēt pat „Maxima” veikalos aiz kases. Latvijā pašreiz izdienas pensijas saņem apmēram 150 kādreizējo kultūras darbinieku, mēnesī saņemot 150 – 200 latus.

Divdesmit gadus uz skatuves aizvadījusī Latvijas Nacionālās operas balerīna Rita Lukaševica „Latvijas Avīzei” teikusi: „Zinu bijušās balerīnas, kas strādā „Maxima” par pārdevējām. Nožēlojami.”

Pašlaik Labklājības ministrija valdībā virza grozījumus likumā, kas paredz izdienas pensijas piešķiršanas vecumu paaugstināt līdz 58 gadiem, kas izraisījis sašutumu kultūras darbinieku vidū. Daudzi mākslinieki (mūziķi, baletdejotāji) vienkārši fiziski nespēj uz skatuves būt līdz tik lielam vecumam. Līdz ar to viņiem tiek atņemti iztikas avoti. Pašlaik valstī izdienas pensiju saņem apmēram 150 kultūras darbinieku. Viņu pensijas apmērs ir 55% apmērā no pēdējo trīs gadu laikā saņemtās vidējās algas, pārsvarā 150 - 200 latu mēnesī.

Spriežot par izdienas pensiju piešķiršanu māksliniekiem jāņem vērā, ka daudziem baleta māksliniekiem jau 30 gadu vecumā parādās dažādas muskuļu un kaulu saslimšanas.

Savukārt Liepājas simfoniskā orķestra mūziķi uzskata: darbojoties ar pilnu atdevi, mūziķi sastopas ar profesionālām saslimšanām drīz pēc 40 gadu vecuma. Arī tīri fizioloģiski mūziķa ķermeņa augstākā veiktspēja ir līdz 35 – 40 gadu vecumam, raksta „Latvijas Avīze”.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktore Ilze Paidere-Staķe pārliecināta, ka jārunā atklāti par paaudžu maiņu. „Divdesmit mūziķus tuvākajos gados gribētu mudināt doties izdienas pensijā,” viņa atklāj, „bet vai man mute vērtos to darīt, ja cilvēks paliktu bez graša?”

Ilggadējo orķestra „Sinfonietta Rīga” izpilddirektori Indru Lūkinu satrauc situācija: mūziķi spiesti spēlēt vairākos orķestros, lai uzturētu bērnus, un veselība nolietojas divas reizes ātrāk. Ir jauni mākslinieki, kuriem jau 27 gadu vecumā atklātas nopietnas veselības problēmas. Jebkurš mūziķis var pretendēt uz citu orķestri citā valstī, labākie aizplūst.