Par vardarbību pret demonstrantiem prezidents Janukovičs atlaiž Kijevas mēru
Kijevas milicijas priekšnieks Korjaks skaidroja, ka sākta kriminālizmeklēšana par miliču pilnvaru pārsniegšanu, tomēr uzsvēra, ka milicija nebija noskaņota agresīvi, bet Eiromaidana dalībnieku izgaiņāšanu paspilgtināja provokatori.
Pasaulē
2013. gada 14. decembris, 15:11

Par vardarbību pret demonstrantiem prezidents Janukovičs atlaiž Kijevas mēru

Jauns.lv

Saistībā ar vardarbīgo demonstrantu izklīdināšanu 30.novembrī Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs sestdien no Kijevas mēra amata atstādinājis Aleksandru Popovu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

No amata ar prezidenta rīkojumu atstādināts arī Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretāra vietnieks Vladimirs Sivkovičs, , kā ar toreizējais Kijevas milicijas priekšnieks Valērijs Korjaks un viņa vietnieks Petrs Fedčuks, sestdien paziņoja ģenerālprokurors Viktors Pšonka.

Par tādu prezidenta lēmumu liecina sestdien viņa mājaslapā publicētie dekrēti.

Ukrainas Ģenerālprokuratūras darbinieki ir izvirzījuši aizdomas par amata pilnvaru pārsniegšanu saistībā ar tā dēvētās Eiromaidana akcijas dalībnieku izklīdināšanu naktī uz 30.novembri Sivkovičam, Popovam, kā ar Korjakam un Fedčukam, sestdien paziņoja ģenerālprokurors Viktors Pšonka.

"Vladimiram Sivkovičam un Aleksandram Popovam jau ir izvirzītas aizdomas par varas un amata pilnvaru pārsniegšanu," viņš sacīja, piebilstot, ka piektdienas vakarā par to personīgi ir informējis prezidentu Janukoviču, kas "deva piekrišanu ašo personu atstādināšanai no ieņemamajiem amatiem".

Sestdien informācija par aizdomām saistībā ar varas un amata pilnvaru pārsniegšanu iesniegta arī Korjakam un Fedčukam, par kuru atstādināšanu no amata arī dekrētu parakstījis Janukovičs.

Ģenerālprokurors paziņoja, ka visām četrām personām tiks noteikts drošības līdzeklis un "tiek izskatīts jautājums par mājas aresta noteikšanu viņiem".

Pšonka stāstīja, ka izmeklēšanā noskaidrots, ka 30.novembra naktī Korjaka kabinetā atradās arī Sivkovičs un Popovs. "Tieši viņi, kā liecina izmeklēšanas dati, mudināja [Korjaku] uz spēka izmantošanu," norādīja Ukrainas ģenerālprokurors, stāstot, ka ar tādu mērķi Sivkovičs sākotnēji ieradās pie Popova, bet tad viņi zvanīja Korjakam, pie kura pēc tam ieradās darba kabinetā, kur izdarīja spiedienu uz Ukrainas galvaspilsētas milicijas vadību.

Korjaku pēc notikušā Ukrainas iekšlietu ministrs Vitālijs Zaharčenko no Kijevas milicijas priekšnieka amata jau bija atstādinājis.

Preses konferencē Pšonka demonstrēja multimediju rekonstrukciju ar tās nakts notikumiem Neatkarības laukumā Kijevā - specvienības "Berkut" pozīcijas, demonstrantu skaitu. Izmeklēšanā noskaidrots, ka milicija vairākkārt brīdināja demonstrantus pamest laukumu, bet pilsētas komunālo pakalpojumu dienesti vērsušies milicijā saistībā ar to, ka protestu dēļ nevar veikt darbus, kas nepieciešami, lai sagatavotu Jaungada svētku svinības.

Rekonstrukcijā norādīts, ka naktī 40-50 maskās tērptu cilvēku grupa uzbruka "Berkut", uz ko reaģējot milicija pielietoja spēku, "kas bija lielāks, nekā tajos apstākļos nepieciešams".

Ģenerālprokurors informēja, ka kopš 24.novembra, kad sākās plašās protesta akcijas pret Ukrainas valdības lēmumu neparakstīt asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu ar Eiropas Savienību,  ir sāktas vairāk nekā 30 krimināllietas par incidentiem.

30.novembrī toreizējais Kijevas milicijas priekšnieks Korjaks skaidroja, ka sākta kriminālizmeklēšana par miliču pilnvaru pārsniegšanu, tomēr uzsvēra, ka milicija nebija noskaņota agresīvi, bet Eiromaidana dalībnieku izgaiņāšanu paspilgtināja provokatori.

29.novembrī plānotais līgums Viļņā netika parakstīts, tādēļ vakarā Kijevas Neatkarības laukumā notika plaša protesta akcija, kuru rītausmā izklīdināja specvienība "Berkut". Tika vēstīts par 35 cietušajiem un 35 aizturētajiem, bet materiāli no izklīdināšanas šokēja Ukrainas iedzīvotājus, jo daudziem demonstrantiem bija asiņojošas galvas, tiesībsargājošo institūciju pārstāvji rīkojās vardarbīgi.

BNS, Foto: EPA/AFP/LETA