1dienas
19stundas
26minūtes
29sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

Afganistāna uzbrukumā Kabulas restorānam saskata ārvalstu izlūkdienestu līdzdalību

Jauns.lv

Afganistānas Nacionālā drošības padome svētdien paudusi viedokli, ka piektdien notikušajā asiņainajā uzbrukumā Kabulas restorānam iesaistīti ārvalstu izlūkdienesti.

Afganistāna uzbrukumā Kabulas restorānam saskata ā...

Tādējādi padome, ko vada Afganistānas prezidents Hamids Karzai, visai nepārprotami norādījusi uz Pakistānu kā kādreizējā "Taliban" režīma galveno atbalstītāju. Afganistānas amatpersonas arī agrāk izteikušas pieņēmumus par talibu saistību ar Islamabadas ietekmīgajiem izlūkdienestiem.

"Nacionālā drošības padome uzskata, ka tik sarežģīti uzbrukumi nevar būt ierindas talibu roku darbs, un nešaubās, ka šādos asiņainos uzbrukumos iejaukti ārvalstu izlūkdienesti," norādīts prezidenta kancelejas paziņojumā.

Jau ziņots, ka uzbrukumā iecienītajam Kabulas restorānam "Taverna du Liban", kur regulāri pusdieno ārvalstu diplomāti, konsultanti, palīdzības organizāciju darbinieki un afgāņi, zaudēja dzīvību 21 cilvēks, tai skaitā 13 ārvalstnieki. Viens pašnāvnieks uzspridzinājās pie nocietinātās restorāna ieejas, bet diviem izdevās iekļūt cilvēku pilnajā restorānā un atklāt uguni.

Atbildību par uzbrukumu sarīkošanu uzņēmušies talibu nemiernieki, paziņojot, ka tā ir atriebība par otrdien notikušu ASV uzlidojumu, kurā, kā apgalvo prezidents Karzai, nogalināti septiņi bērni un viena sieviete.

LETA