1dienas
19stundas
31minūtes
34sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

Atvaļinātie ASV ģenerāļi mudina Obamu slēgt Gvantanamo cietumu

Jauns.lv

ASV bruņoto spēku atvaļinātu ģenerāļu un admirāļu grupa vērsusies pie prezidenta Baraka Obamas ar aicinājumu pildīt savu solījumu slēgt Gvantanamo cietumu, aktivizējot ieslodzīto pārvešanas centienus.

Atvaļinātie ASV ģenerāļi mudina Obamu slēgt Gvanta...

"Mēs augstu novērtējam jūsu vadību pagājušajā gadā, no jauna apliecinot apņemšanos slēgt Gvantanamo," teikts 31 bijušā ģenerāļa un admirāļa parakstītajā vēstulē, kuru izplatījusi organizācija "Human Rights First".

Pirms pieciem gadiem šie paši virsnieki bija liecinieki tam, kā Obama Baltā nama Ovālajā kabinetā paraksta rīkojumu par Gvantanamo cietuma slēgšanu un spīdzināšanas aizliegšanu pratināšanu laikā.

Tomēr cietums ASV kara flotes bāzē Kubas dienvidaustrumos joprojām turpina darboties, daļēji arī tāpēc, ka pret tā slēgšanu stingri iebilst daudzi Kongresa locekļi.

No 779 ieslodzītajiem, kas tika nosūtīti uz ASV armijas cietumu Gvantanamo līcī, aiz restēm joprojām ir 155 cilvēki. Ieslodzīto vidū ir 78 jemenieši, attiecībā uz 55 pieņemts lēmums, ka viņi var tikt atbrīvoti.

Kongress decembrī atcēla dažus no nosacījumiem, kas apgrūtināja ieslodzīto pārvešanu, līdz ar to dodot Obamam lielāku rīcības brīvību.

Bijušie virsnieki tagad aicina Obamu pārvest tos ieslodzītos, kas vairs nerada briesmas, un ātri pārskatīt citu ieslodzīto statusu.