2014. gada 25. aprīlī, 22:50

Krimā sāk nojaukt ukraiņu pieminekļus

Jauns.lv

Krievijas anektētajā Krimas pussalā varasiestādes sākušas ukraiņu pieminekļu nojaukšanu, piektdien vēsta ziņu aģentūra "Kriminform".

Krimā sāk nojaukt ukraiņu pieminekļus...

Piektdien Sevastopoles centrā jau nojaukts Ukrainas karaflotes desmitgadei veltītais piemineklis, bet līdz 9.maijam paredzēts nojaukt hetmaņa Sahaidačnija pieminekli. Ar šādu iniciatīvu nācis klajā Sevastopoles gubernators Sergejs Meņailo.

"Sevastopole ir krievu jūrnieku lepnums. Citu šeit kopš senseniem laikiem nav bijis. Tāpēc es esmu pieņēmis lēmumu atjaunot taisnīgumu. Šādu pieminekļu uzstādīšana bija mēģinājums kropļot vēsturi. Tādā veidā Ukrainas vara centās audzināt jauno sevastopoliešu paaudzi," sacīja gubernators.

Demontētie pieminekļi tiks nosūtīti uz Kijevu.

Hetmaņa Sahaidačnija piemineklis Sevastopolē tika atklāts 2008.gada jūnijā.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, ES, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins visu Krimas krīzes laiku kategoriski noliedza, ka Krimā atrastos Krievijas karavīri, un apgalvoja, ka tur darbojas tikai un vienīgi tā dēvētā Krimas pašaizsardzība.

Neraugoties uz to, viņš 17.aprīlī televīzijas "tiešās līnijas" pārraides gaitā atzina, ka pirms Krimas "referenduma" un arī turpmāk Krimas pussalas teritorijā atradās vairāk nekā 20 000 Krievijas karavīru.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki šomēnes Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Ukrainas, Krievijas, Eiropas Savienības (ES) un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu.

LETA