Bolīvija pazemina minimālo legālo darba vecumu līdz 10 gadiem
Daudzi no Bolīvijas bērniem strādā par apavu spodrinātājiem vai pārtikas pārdevējiem, tomēr daļa bērnu strādā smagos apstākļos raktuvēs vai lauksaimniecībā.
Pasaulē
2014. gada 18. jūlijs, 14:48

Bolīvija pazemina minimālo legālo darba vecumu līdz 10 gadiem

Jauns.lv

Bolīvija ir pazeminājusi minimālo legālo darba vecumu līdz 10 gadiem, lai dotu iespēju strādāt bērniem, ja viņi apmeklē skolu un ir pašnodarbināti.

Jaunpieņemtais likums arī ļauj nolīgt darbā pie citiem cilvēkiem bērnus no 12 gadu vecuma, ja viņu vecāki tam piekrīt.

Bolīvijas viceprezidents Alvaro Garsija Linera paziņoja, ka jaunais likums atspoguļo Bolīvijas, kas ir viena no nabadzīgākajām Dienvidamerikas valstīm, vajadzības.

Šis likums arī nosaka stingrākus sodus par vardarbību pret bērniem, paredzot 30 gadu cietumsodu par bērna slepkavību.

Likumu šomēnes pieņēma Bolīvijas Kongress. Likums stājās spēkā, kad to parakstīja viceprezidents, jo prezidents Evo Moraless bija devies vizītē uz Brazīliju.

Saskaņā ar ANO Bērnu fonda (UNICEF) datiem Bolīvijā jau strādā vairāk nekā 50 tūkstoši bērnu, lai papildinātu ģimeņu ienākumus.

Daudzi no viņiem strādā par apavu spodrinātājiem vai pārtikas pārdevējiem, tomēr daļa bērnu strādā smagos apstākļos raktuvēs vai lauksaimniecībā.

Moralesa sociālistu valdība cer, ka jaunais likums palīdzēs iznīdēt galēju nabadzību Bolīvijā.

ANO Starptautiskā darba organizācija (ILO) uzskata, ka nevajadzētu ļaut strādāt bērniem, kas nav sasnieguši 15 gadu vecumu. Tā gan pieļauj 14 gadus kā minimiālo darba vecumu jaunattīstības valstīs.

ILO paziņoja, ka tā pēta jauno Bolīvijas likumu, lai izlemtu, vai ar to netiek pārkāpti starptautiskie noteikumi par bērnu darbu.

BNS/Foto: EPA/LETA