2014. gada 3. oktobris, 03:43

Pasaules Banka prognozē Ukrainas IKP kritumu šogad par 8%

Jauns.lv

Ukrainas ekonomika šogad saruks par astoņiem procentiem saistībā ar bruņoto konfliktu ar separātistiem valsts austrumos, ceturtdien paziņoja Pasaules Banka, samazinot iepriekš pausto prognozi, kā arī prognozējot tālāku iekšzemes kopprodukta (IKP) sarukumu Ukrainā arī nākamgad.

"Ekonomikas aktivitātes pārrāvuma valsts austrumos rezultāts ir krasāks IKP kritums nekā bijām gaidījuši," norādīja Pasaules Bankas direktors Ukrainā, Baltkrievijā un Moldovā Faņs Cjimiao, kas iepazīstināja jaunāko ziņojumu Kijevā.

"No pašreizējās krīzes nav vieglas izejas," viņš piebilda, aicinot Ukrainas valdību turpināt strukturālās reformas, lai mainītu situāciju.

Ja reformas, tostarp likumi cīņai pret korupciju un birokrātijas mazināšana, tiks īstenotas, IKP 2016.gadā pieaugs par 3% un 2017.gadā par 4%, lai gan nākamgad Ukrainas ekonomika saruks 1% apmērā, lēš Pasaules Banka.

Tā iepriekš jūnijā prognozēja, ka Ukrainas IKP šogad samazināsies par 5%, un piebilda, ka krīze un sankcijas pret Krieviju ietekmē visu Austrumeiropas reģionu.

Stāvoklis Ukrainas ekonomikā, kas ieslīgusi recesijā kopš 2012.gada, kļūst aizvien sliktāks, turpinoties bruņotajam konfliktam ar prokrieviskajiem separātistiem valsts austrumos, kas iepriekš bija Ukrainas rūpniecības centrs.

Faņs norādīja, ka ekonomikas aktivitātes kritums Doņeckas un Luganskas apgabalos, kur separātisti pasludinājuši savas republikas, ir lielākais iemesls Ukrainas IKP samazinājumam šogad. Arī Krimas aneksija, ko martā īstenoja Ukraina, ir ietekmējusi Ukrainas ekonomikas izaugsmi, viņš piebilda.

Starptautiskais Valūtas fonds pagājušajā mēnesī paziņoja, ka Ukrainai vajadzētu papildu 19 miljardus ASV dolāru (15 miljardus eiro) ārkārtas palīdzībā, ja konflikts, kurā kopš aprīļa miruši 3200 cilvēku, turpināsies.

BNS