Ziemeļkoreja sašutusi, ka tai pārmet noziegumus pret cilvēci
ANO aicina izmeklēt Ziemeļkorejas noziegumus pret cilvēci, bet šī valsts ir sašutusi par šādiem pārmetumiem un pārtraukusi jebkādu dialogu. Attēlā: Kims Čenuns apmeklē pārtikas ražotni.
Pasaulē
2014. gada 19. novembris, 09:23

Ziemeļkoreja sašutusi, ka tai pārmet noziegumus pret cilvēci

Jauns.lv

ANO otrdien pieņēma rezolūciju, kurā tiek nosodīti Ziemeļkorejas cilvēktiesību pārkāpumi un aicināts izmeklēt tās noziegumus pret cilvēci.

Rezolūcija, kas pieņemta ANO Ģenerālās asamblejas cilvēktiesību komitejā ar 111 balsīm par un 19 pret, 55 valstīm atturoties, aicina ANO Drošības padomi iesūdzēt Ziemeļkoreju Starptautiskajā krimināltiesā.

Ziemeļkoreja reaģēja uz šo balsojumu ar sašutumu un paziņoja, ka pārtrauc sarunas ar Eiropas Savienību par situācijas uzlabošanu cilvēktiesību jomā. Rezolūcijas projektu izstrādāja Eiropas Savienība un Japāna.

Ziemeļkoreja arī paziņoja, ka to vairs nekas neattur no jaunu kodolizmēģinājumu veikšanas.

Nesaistošā rezolūcija tiks iesniegta ANO Ģenerālajā asamblejā balsojumam decembrī.

Domājams, ka ANO Drošības padome neievēros rezolūcijā pausto aicinājumu un neiesūdzēs Ziemeļkoreju Starptautiskajā krimināltiesā, jo pret šādu soli ir Phenjanas galvenā sabiedrotā Ķīna un Krievija, kurām ir veto tiesības Drošības padomē.

Starp valstīm, kas balsoja pret šo rezolūciju, bija Krievija un Ķīna, kā arī Baltkrievija, Irāna, Kuba, Sīrija, Sudāna, Uzbekistāna un Venecuēla, kuras uzskata, ka rezolūcija netaisni vēršas pret Ziemeļkoreju.

Rezolūcija ir lielā mērā pamatota ar ANO veiktas izlūkošanas ziņojumu, kas publicēts februārī un kurā konstatēts, ka Ziemeļkoreja izdara cilvēktiesību pārkāpumus, "kuriem nav līdzīgu mūsdienu pasaulē".

BNS, Foto: Reuters