Lai musulmaņi "nenoietu no ceļa", turīgā Bruneja aizliedz Ziemassvētkus
Brunejas sultāns Hasanals Bolkiahs.
Pasaulē
2015. gada 8. janvāris, 18:46

Lai musulmaņi "nenoietu no ceļa", turīgā Bruneja aizliedz Ziemassvētkus

Jauns.lv

Bruneja aizliegusi publiski svinēt Ziemassvētkus, baidoties, ka musulmaņi varētu noiet no pareizā ceļa, ceturtdien paziņojusi Brunejas Reliģijas lietu ministrija.

Aizliegums noteikts pēc Ziemassvētkiem, kuros bērni un pieaugušie bija tērpušies "Ziemassvētku vecītim līdzīgos" apģērbos, un tas radījis jaunas bažas par reliģijas ierobežošanu. Pērn aprīlī valstī tika ieviests stingrāks šariata kriminālkodekss, kurā paredzēta pēršana, locekļu nociršana un nomētāšana līdz nāvei ar akmeņiem.

Lai gan ministrijas pārstāvis aizliegumu atteicās komentēt, tomēr atsaucās uz 27.decembra paziņojumu, kurā ministrija pavēstīja, ka ar islāmu nesaistītu rituālu un svētku publiska svinēšana "var tikt uzskatīta kā citu reliģiju propagandēšana".

Ziņojumā piebilsts, ka, "piemēram, saistībā ar Ziemassvētku tradīcijām musulmaņu bērni, jaunieši un pieaugušie redzami, nēsājot cepures un drēbes, kas atgādina Santa Klausu".

"Citu reliģiju pārstāvji, kas dzīvo islāma valstī saskaņā ar islāmu var praktizēt savu reliģiju vai svinēt savus svētkus savā kopienā, ar noteikumu, ka svinības nav atklātas vai musulmaņiem publiski redzamas," pausts paziņojumā.

"Musulmaņiem vajadzētu uzmanīties nesekot tādiem svētkiem kā šie, kas nekādā veidā nav saistīti ar islāmu (..) un pašiem nezinot varētu iespaidot musulmaņu ticību."

LETA, Foto: AFP/LETA

Tēmas