0dienas
6stundas
31minūtes
41sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

Uz Zemes atgriezušies četri astronauti, kuri liekus divus mēnešus bija spiesti uzkavēties Starptautiskajā Kosmosa stacijā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Piektdien uz Zemes atgriezušies četri astronauti, kam nācās pavadīt Starptautiskajā Kosmosa stacijā (SKS) neplānoti ilgu laiku, jo radās problēmas ar kompānijas "Boeing" kosmosa kuģi "Starliner" un sākās viesuļvētra "Miltons".

Uz Zemes atgriezušies četri astronauti, kuri lieku...

Trīs amerikāņu un viens krievu astronauts pavadīja SKS gandrīz astoņus mēnešus.

Kompānijas "SpaceX" kapsula ar viņiem pirms rītausmas nolaidās Meksikas līcī netālu no Floridas piekrastes. Kapsula atstāja SKS nedēļas vidū.

Astronautiem vajadzēja atgriezties uz Zemes jau pirms diviem mēnešiem. Taču viņu atgriešanos mājās aizkavēja problēmas ar "Starliner", kas drošības apsvērumu dēļ septembrī atgriezās uz Zemes bezpilota režīmā. Pēc tam atgriešanos izjauca "Miltons" un tam sekojošie sliktie laikapstākļi.

"SpaceX" martā nogādāja SKS trīs ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) astronautus Maiklu Beretu, Metjū Dominiku un Dženetu Epsu, kā arī Krievijas kosmonauts Aleksandru Grebjonkinu.

Viņus SKS aizstājuši divi "Starliner" izmēģinājuma piloti, kuru misija no astoņām dienām izstiepusies līdz astoņiem mēnešiem, un divi astronauti, kurus "SpaceX" nogādāja SKS pirms četrām nedēļām. Plānots, ka šie četri astronauti paliks SKS līdz februārim.

SKS, kur pēdējos mēnešos uzturējās neierasti daudz astronautu, tagad atgriezusies pie normālā septiņu astronautu sastāva. SKS atrodas četri amerikāņu un trīs krievu astronauti.