Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vai būs droši? Sociālais tīkls "X" netiks pakļauts ES Digitālo tirgu akta prasībām
foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Sociālais tīkls "X" netiks pakļauts ES Digitālo tirgu akta prasībām.
Pasaulē

Vai būs droši? Sociālais tīkls "X" netiks pakļauts ES Digitālo tirgu akta prasībām

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Īlona Maska sociālais tīkls "X" netiks pakļauts Eiropas Savienības (ES) Digitālo tirgu akta (DTA) prasībām, trešdien paziņoja Eiropas Komisija (EK).

Vai būs droši? Sociālais tīkls "X" netiks pakļauts...

Digitālo tirgu aktā ir noteikti pienākumi lielām tiešsaistes platformām, kas digitālajā tirgū darbojas kā vārtziņi, proti, platformām, kuru dominējošais stāvoklis tiešsaistē apgrūtina patērētāju iespējas izvairīties no to lietošanas. Šo pienākumu mērķis ir nodrošināt taisnīgāku uzņēmējdarbības vidi un vairāk pakalpojumu patērētājiem.

DTA ļauj EK digitālās platformas noteikt par tā dēvētajiem vārtziņiem, ja tās ar platformas pamatpakalpojumiem nodrošina svarīgu vārteju starp uzņēmumiem un patērētājiem. EK līdz šim noteikusi "Apple", ''Google" un "Meta", kā arī "Alphabet", "Amazon", "ByteDance" un "Microsoft" par digitālās komercijas vārtziņiem, kuriem kopš 7.marta jāievēro DTA prasības.

Maijā EK šo uzņēmumu sarakstā iekļāva arī Nīderlandes naktsmītņu rezervēšanas aģentūru "Booking.com". "X" apstrīdējusi platformas iekļaušanu šajā sarakstā, apgalvojot, ka tā nav "svarīga vārteja", lai uzņēmumi spētu sasniegt patērētājus. ES maijā sāka pārbaudi par "X" paustajiem iebildumiem.

Tagad EK ir secinājusi, ka "X" patiešām nav uzskatāms par vārtzini, jo pārbaudē konstatēts, ka uzņēmumi neuzskata, ka ir atkarīgi no platformas "X", lai sasniegtu patērētājus tiešsaistē. Taču, neskatoties uz to, ka "X" ir izvairījusies no pakļaušanas DTA prasībām, platformai joprojām draud stingra kontrole saskaņā ar ES Digitālo pakalpojumu akta (DSA) prasībām.

Jūlijā EK pavēstīja, ka "X" maldina lietotājus ar savām zilajām atzīmēm verificētiem kontiem, tādējādi pārkāpjot DSA prasības. EK nav apmierināta ar zilo atzīmju sistēmu pēc platformas, kas iepriekš bija pazīstama ar nosaukumu "Twitter", nonākšanas Maska īpašumā, jo tagad zilo atzīmi var iegūt ikviens platformas lietotājs, kurš piekrīt maksāt abonēšanas maksu.

Tikmēr Īlons Masks publicē savā platformā attēlu, kur sēž uz naudas troņa. Viņš raksta: "Es domāju, ka investīcijas ir vislabākās pasaulē."