Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vācijas izlūkdienests tur aizdomās Krieviju par mēģinājumu sarīkot civilās lidmašīnas katastrofu
foto: Christian Marquardt/NurPhoto/Shutterstock/ Vida Press
Vācijas Federālā Konstitūcijas aizsardzības biroja prezidents Tomass Haldenvans.
Pasaulē

Vācijas izlūkdienests tur aizdomās Krieviju par mēģinājumu sarīkot civilās lidmašīnas katastrofu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas spiegi rīkojas arvien agresīvāk, pēc MI5 direktora teiktā, cenšoties "radīt haosu britu un Eiropas ielās". Viens no šādiem mēģinājumiem varētu būt diversija, kas tikai laimīgas nejaušības dēļ nenoveda pie civilās lidmašīnas katastrofas, paziņoja Vācijas Federālā Konstitūcijas aizsardzības biroja prezidents Tomass Haldenvans.

Vācijas izlūkdienests tur aizdomās Krieviju par mē...

Incidents noticis šogad, noklausīšanās Bundestāgā pastāstīja Haldenvans. Paka, kas paredzēta pārvadāšanai lidmašīnas kravas nodalījumā, aizdegās pirms izlidošanas DHL loģistikas centrā Leipcigā. Ja tas notiktu lidojuma laikā, tad "novestu pie katastrofas", paziņoja Haldenvans. Viņš neatklāja, vai lidmašīna, kurā bija jāiekļūst sūtījumam, bija pasažieru vai kravas lidmašīna, vēsta "Financial Times".

Kam tā bija paredzēta, nav skaidrs. Kā paziņojusi Vācijas informācijas aģentūra DPA, drošības dienesti izmeklē šo incidentu, vadoties pēc pieņēmuma, ka tas saistīts ar Krievijas rīcību.

"Krievija "kvantitatīvi un kvalitatīvi" palielina centienus destabilizēt situāciju Vācijā, īstenojot diversijas," brīdināja Haldenvans un Ārējās izlūkošanas dienesta direktors Bruno Kāls. "Maskavas rīcība apdraud cilvēku dzīvību", sacīja Haldenvans: "Mēs novērojam Krievijas izlūkdienestu agresīvo uzvedību. Tas izpaužas visās mūsu brīvās sabiedrības jomās."

Krievijas aģentu slepenā aktivitāte sasniegusi "līdz šim neredzētu līmeni", piebilda Kāls. Viņš arī brīdināja, ka Vladimirs Putins gatavojas arī ārējai agresijai un var uzbrukt NATO dalībvalstīm līdz desmitgades beigām.

Visā Eiropā vērojama "satriecoša izaugsme" mēģinājumiem destabilizēt situāciju, ko koordinē Krievijas militārais izlūkdienests, pagājušajā nedēļā paziņoja Kens Makkalums, Lielbritānijas Iekšējās drošības dienesta MI5 ģenerāldirektors.

Pēc viņa teiktā, aģenti rīkojas ne tikai paši, bet bieži vien nolīgst kriminālnoziedzniekus ļaunprātīgai dedzināšanai, diversijām, militāro objektu novērošanai un uzbrukumiem Eiropā dzīvojošajiem Krievijas opozīcijas pārstāvjiem.