1dienas
19stundas
28minūtes
54sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Austrumvācieši vēlas atsākt dialogus ar Putinu
foto: AP/ Scanpix
Šolcs un Putins pēdējo reizi runāja pa telefonu 2022.gada 2. decembrī.
Pasaulē

Austrumvācieši vēlas atsākt dialogus ar Putinu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv / LETA

Jaunākā publiskā aptauja Vācijā liecina, ka vairums Austrumvācijas iedzīvotāju vēlētos, lai Vācijas kanclers Olafs Šolcs atsāktu dialogu ar Krievijas autoratīvo līderi Vladimiru Putinu.

Austrumvācieši vēlas atsākt dialogus ar Putinu...

Saskaņā ar sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "YouGov" veikto aptauju 59 procenti vāciešu vēlas, lai abi līderi atsāktu kontaktēties pa telefonu, bet 26 procenti bija noskaņoti pret šādu pavērsienu, bet 15procenti nebija viedokļa šajā jautājumā. Austrumvācijā šie skaitļi pat bija krasāki - šeit 68 procenti aptaujāto atbalstīja sarunu atsākšanos, bet 19 procenti bija noskaņoti pret to.

Šolcs un Putins pēdējo reizi runāja pa telefonu 2022.gada 2. decembrī. Aptuveni 39 procenti aptaujāto pauda uzskatu, ka Ukrainai nevajadzētu atdot okupētās teritorijas apmaiņā pret mieru ar Krieviju, bet 22 procenti uzskata, ka Ukrainai vajadzētu atteikties no Krimas, ko Krievija nelegāli anektēja pirms desmit gadiem. Vēl 23 procenti uzskata, ka Kijivai vajadzētu atdot Ukrainai ne tikai Krimu, bet arī teritorijas, ko Krievija okupējuši kopš atkārtotā iebrukuma sākuma. Kopumā 45 procenti aptaujāto uzskata, ka Ukrainai būtu jāatsakās no kādas savas teritorijas daļas.

Vācieši ir sašķelti arī jautājumā par to, vai sabiedrotajiem vajadzētu atļaut Ukrainai izmantot Rietumu piegādātos tālas darbības ieročus uzbrukumiem mērķiem dziļi Krievijas teritorijā. 42 procenti aptaujāto uzskata, ka Ukrainai tas būtu jāatļauj, bet 43 procenti respondentu ir noskaņoti pret šādu soli.