Moldovas specdienesti arestē vienu no Krievijas invāzijas ideologiem; viņam Ukrainā draud mūža ieslodzījums
Dmitrijs Čistiļins (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē

Moldovas specdienesti arestē vienu no Krievijas invāzijas ideologiem; viņam Ukrainā draud mūža ieslodzījums

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ukrainas Drošības dienests (SBU) paziņojis par Krievijas makroekonomista Dmitrija Čistiļina aizturēšanu Moldovā. Viņš bija Kremļa diktatora Vladimira Putina bijušā padomnieka Sergeja Glazjeva palīgs un darbojās kā viens no galvenajiem Krievijas invāzijas ideologiem.

Moldovas specdienesti arestē vienu no Krievijas in...

No 2016. līdz 2024. gada Čistiļins gatavoja Kremlim analītiskos materiālus, atbalstot Krievijas agresiju un sagatavojot okupēto reģionu “integrāciju” Krievijā. SBU apgalvo, ka Čistiļins gatavojis arī informācijas diversijas pret Ukrainu, organizēja Krievijas iejaukšanās Austrumeiropas un Centrāleiropas valstu vēlēšanās, palīdzējis krievu militārajam izlūkdienestam sankciju apiešanas kanālu izveidē, kā arī dažādos forumos uzdevās par “ukraiņu sabiedrības” pārstāvi, lai mazinātu Rietumu partneru atbalstu Ukrainai.

Tieši pēc viena no šādiem forumiem Krievijas un Ukrainas pilsoni Čistiļinu aizturēja Moldovas specdienesti, kad viņš caur trešajām valstīm, mēģināja atgriezties Krievijā, vēsta “Current Time". Čistiļins nodots Ukrainas specdienestu rīcībā.

Viņam izvirzītas apsūdzības saskaņā ar Ukrainas kriminālkodeksa diviem pantiem: valsts nodevība un bruņotas agresijas pret valsti attaisnošana. Viņam draud mūža ieslodzījums ar mantas konfiskāciju.