Putins baidās lidot uz Sočiem; izlaidis pat savu dzimšanas dienu ar slepeno mīļāko
foto: AP/Scanpix
Krievijas vadonis Vladimirs Putins.
Pasaulē

Putins baidās lidot uz Sočiem; izlaidis pat savu dzimšanas dienu ar slepeno mīļāko

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Pēdējo reizi Krievijas prezidents Sočus apmeklēja pirms septiņiem mēnešiem, tiek ziņots izmeklēšanā, ko veikusi "Proekt" komanda.

Putins baidās lidot uz Sočiem; izlaidis pat savu d...

Līdz karam Putins Sočus apmeklēja desmitiem reižu gadā - viņam bija tradīcija kūrortā kopā ar slepeno sievu Alinu Kabajevu nosvinēt savu dzimšanas dienu. "Proekt" ziņo, ka Alina Kabajeva, visticamāk, dzīvoja Sočos no 2014. līdz 2021. gadam. To it kā apstiprina Krievijas Federālā drošības dienesta nopludinātie dokumenti: viņa lidoja uz ārvalstu rezidencēm Sočos, un viņai pašai šajā kūrorta pilsētā piederēja elitāra dzīvesvieta "Ideal House" kompleksā, vēsta portāls "tv3.lt".

2023. gadā Putins "Bočarov Ručei" rezidencē pavadīja rekordmaz laika: oficiāli viņš Sočos uzturējās tikai astoņas dienas, kamēr pirms pandēmijas viņš kūrortā pavadīja 30 un vairāk dienas gadā.

Vairākus gadus Putins ievēroja tradīciju svinēt savu dzimšanas dienu kopā ar Kabajevu (un saviem ārlaulības bērniem) tieši Sočos. Vakar, 7. oktobrī Putinam apritēja 72 gadi, un viņš neplāno lidot uz Sočiem. Tā vietā Maskavā ieradās Kremļa sabiedrotais - Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

2024. gadā Putins Sočus oficiāli apmeklēja tikai vienu reizi

2024. gadā Krievijas vadītājs rīkoja tikai vienu tikšanos Sočos - 6. martā ar Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras ģenerāldirektoru Rafaelu Grosi. Kopš tā laika viņš vairs nav parādījies Melnās jūras piekrastē. Tas varētu būt saistīts ar to, ka 2023. gada beigās Sočus sāka sasniegt ukraiņu droni. Naktī uz 1. oktobri viens no droniem nokrita Soču lidostas teritorijā un sabojāja pacelšanās un nolaišanās joslu. Tajā pašā laikā Putina lidmašīnas sāka slēpt savu atrašanās vietu. Tagad tā pastāvīgi izslēdz lidojuma sensorus, raksta "Agenstvo". Kara pirmajos gados Krievijas prezidenta lidmašīnu lidojumus varēja novērot publiski pieejamās platformās, piemēram, "Flightradar24". Tomēr kopš 2023. gada rudens Krievija ir noslēpusi augstāko valsts vadītāju lidojumu maršrutus.

Jaunās rezidences celtniecība un dronu bailes

Pēkšņo Putina interešu maiņas iemesls varētu būt arī celtniecības darbi, kas notiek "Bočarov Ručei" rezidencē. "Proekt" salīdzināja 2023. un 2024. gada satelītattēlus un konstatēja, ka iepriekšējā rezidence tika nojaukta, un šobrīd teritorijā notiek aktīvi celtniecības darbi.

Tiesa, Putins pieņēma viesus Sočos pat pēc tam, kad galvenā "Bočarov Ručei" ēka tika nojaukta - jau 2014. gadā kaimiņos tika uzcelta otra rezidence ar sapulču un konferenču zālēm. Saskaņā ar "Proekt" avota teikto, Putins baidās par savu drošību pēc tam, kad Ukrainas droni pastiprināja uzbrukumus Krievijas iekšienē, un Sočos vairs nejūtas droši.